Deloitte: Agrokor vodeći po prihodima od prodaje na Adria Top 100 listi

Agrokor je zauzeo vodeće mjesto zahvaljujući više od 3,6 milijardi eura prihoda od prodaje ostvarenih u 2009. godini

Na Deloitteovoj listi Adria Top 100, kreiranoj prema prihodima od prodaje ostvarenim u prošloj godini, s 35 predstavnika dominiraju hrvatske kompanije.

Slijedi Slovenija s 31 tvrtkom, Srbija s 23 tvrtke, BiH sa šest tvrtki, Makedonija s četiri te Crna Gora sa svega jednom tvrtkom, izvijestili su iz Deloittea.

Vodeće mjesto na regionalnoj listi zauzela je Agrokor grupa, zahvaljujući više od 3,6 milijardi eura prihoda od prodaje ostvarenih u 2009. godini. Agrokor slijedi još jedan hrvatski predstavnik, Ina grupa, koja je ostvarila preko 2,7 milijardi eura prihoda.

Među 10 vodećih u Adria regiji nalaze se još redom Mercator grupa, Petrol grupa, Delta, EPS, HEP grupa, Revoz, NIS te Gorenje grupa. Vodeće pozicije zauzele su tako mahom tvrtke iz energetskog sektora i sektora robe široke potrošnje, pri čemu je slovenski proizvođač automobila, Revoz, jedina tvrtka iz sektora industrijske proizvodnje koja se plasirala među 10 lidera u regionalnom gospodarstvu.

Kompanije iz sektora robe široke potrošnje brojčano dominiraju na listi, a ostvarile su i najveći prihod od prodaje, s udjelom od 35 posto u prihodima 100 vodećih tvrtki, pokazujući time otpornost ovog sektora na recesiju koja je lani ostavila svoj trag u regiji. Najveći broj hrvatskih tvrtki-predstavnica na listi, njih 13, dolazi upravo iz sektora robe široke potrošnje. Slovenske tvrtke brojčano prednjače u sektoru industrijske proizvodnje, dok su u energetskom sektoru najzastupljenije tvrtke iz Srbije.

Među najbolje plasiranim hrvatskim tvrtkama vodeća je Agrokor grupa koja je, kao i lani, suvereno zauzela lidersku poziciju i na cjelokupnoj regionalnoj listi. Za Agrokorom po prihodima od prodaje slijede Ina grupa, HEP grupa, HT grupa te Zagrebački holding, kao jedina tvrtka iz javnog sektora među Top 10 hrvatskih predstavnika.

“Ukupno gledajući, prihodi od prodaje u 2009. godini su pali za 12 posto u odnosu na godinu prije. Riječ je o očitim posljedicama slabljenja gospodarskih aktivnosti pod utjecajem globalne ekonomske krize koja je zahvatila i našu regiju, kao i deprecijacije nekih lokalnih valuta u odnosu na euro”, kaže Vladimir Milošević, partner u Deloitteu. Najveći pad prihoda od prodaje, od čak 23,7 posto, zabilježio je sektor industrijske proizvodnje.

Deloitte je kreirao i listu 10 vodećih tvrtki prema neto profitu, koja pokazuje drugačiji odnos snaga od onog na listi lidera prema prihodima od prodaje. Vodeća na ljestvici su dva telekomunikacijska operatera, HT grupa i Telekom Srbija. HT grupa je u 2009. godini ostvarila neto profit od 276 milijuna eura. Među 10 najuspješnijih tvrtki prema neto profitu plasirale su se čak četiri hrvatske tvrtke, a osim spomenute HT grupe, tu su još i VIPnet, ENI Croatia te Adris grupa, zaključuju iz Deloittea. (pd)