Delta će tužiti Ljubljanu zbog Stožica

Beogradski Delta holding najavio je sudsku tužbu zbog jednostranog raskida ugovora o gradnji sportsko-trgovačkoga kompleksa Stožice u Ljubljani.

Ugovorom se Delta obvezala da će u taj kompleks uložiti 241 milijun eura, što predstavlja njezinu najveću pojedinačnu investiciju uopće. Projekt je trebao biti realiziran sa slovenskim strateškim partnerom Grepom, tvrtkom Grada Ljubljane, ali je umjesto Delte posao povjeren austrijskoj Supernovi.

Jednostrani prekid
Posao s Deltom je propao jer kompanija Miroslava Miškovića, koji godinama nastoji doći na slovensko tržište, prema tvrdnjama ljubljanskoga gradonačelnika Zorana Jankovića, nije ispunila financijske uvjete iako joj je rok više puta bio produžen. Slovenski partneri prvobitni sporazum o gradnji Stožica raskinuli su jer im Delta nije uplatila drugu ratu od 19 milijuna. Prema njihovu mišljenju to znači jednostrani prekid suradnje u realizaciji projekta. Poslovodstvo beogradske kompanije zatražilo je reviziju ugovora kojim bi se posao racionalizirao, odnosno njezine financijske obveze smanjile, pozivajući se na teškoće izazvane globalnom ekonomskom krizom. U Delti tvrde da su dosad uplatili devet milijuna eura, od kojih je pet otišlo na adresu Grepa, kao jamstvo da će sudjelovati u gradnji spomenutoga kompleksa. Međutim, taj iznos nije bio dovoljan jer je Mišković trebao platiti još 19 milijuna eura. Kašnjenje u uplati preostalog dijela u Delti pravdaju čekanjem odgovora na prijedlog izmjene projekta.

Potraga za zakupcima
U Delti ne skrivaju nezadovoljstvo što nisu dobili odgovor od poduzeća Grep na prijedlog o izmjeni projektnog rješenja prema kojemu bi se smanjili troškovi gradnje sportsko-trgovačkog centra. U Delti su procijenili kako zbog ekonomske krize neće moći naći zakupce za poslovni prostor koji bude izgrađen, a u Ljubljani su kazali da će naći drugog investitora.

Ukratko

Povoljnije Supernovi
Ulazak Supernove u realizaciju projekta iznenadio je Deltu u kojoj tvrde da su austrijskoj kompaniji dani povoljniji uvjeti.

Delta traži vlasništvo
Problem je, tvrde u Delti, da je Supernova sa samo pet milijuna eura postala vlasnik 50 posto Grepa. To sada traži i Delta.

Manji troškovi
Smanjen je i trošak gradnje sa 241 na 200 milijuna eura, a Delti nije odgovoreno na zahtjev da se troškovi smanje. S druge strane čuje se da Delta zapravo nema potreban novac.