Delta zbog krize odgađa poslove

Srbijanski holding odgodio je izgradnju trgovačkog centra u Sloveniji te kupnju robne kuće u Banjaluci

Kompanija  Delta holding  drugi put je u tjedan dana zatražila odlaganje realizacije višemilijunskih projekata u regiji zbog ekonomske krize.

Najveća srbijanska privatna kompanija prvo je tražila odlaganje uplate za izgradnju trgovačkog centra u Ljubljani, a onda je i od vlade Republike Srpske tražila produljenje roka za kupnju robne kuće «Boska» u Banjaluci.  To je drugi put u posljednjih tjedan dana da kompanija  Miroslava Miškovića traži odgodu posla.

Konzorcij Delta-Zekstra je prošle godine za tri milijuna eura kupila 58 posto «Boske» i obavezaala se da će uložiti još 40 milijuna eura, to sada traži odgodu plaćanja za tri mjeseca o čemu će Deltini predstavnici razgovarati s vladom u Banjaluci sljedeći tjedan.

Delta, međutim, traži da i prije konačnog rješenja njihova roba bude na policama «Boske», što za ministra trgovine RS Predraga Gluhakovića nije problem.  No, računi robne kuće su blokirani, police prazne, a zaposleni su nedavno štrajkali zbog neisplaćenih plaća.

Njihovi problemi uskoro bi se mogli riješiti jer je Delta, uz zahtjev za odlaganje uplate, navela i da je spremna isplatiti zaostale plaće za prva tri mjeseca ove godine, što je za predstavnika «Boske» Branka Gostića «tračak nade da Delta neće odustati od posla», prenosi B92.

«Boska» nije jedini primjer da je financijska kriza utjecala na poslovanje Delte. Početkom tjedna, Miroslav Mišković je od gradonačelnika Ljubljane tražio produljenje roka uplate rate od 19 milijuna eura za izgradnju nekoliko stotina miliona eura vrijednog šoping centra.

Delta je u petak priopćila da nije odustala od tog projekta, ali je predložila da se zbog ekonomske krize odgodi ta investicija.

Miroslav Mišković je prošle godine sa imovinom vriednom 2,8 milijardi dolara uvršten na Forbsovu listu najbogatijih, no kriza je utjecala na smanjenje tog bogatstva, a dugovi Delte procijenjuju se na 750 milijuna eura.   U svim Deltinim kompanijam trenutno je zaposleno oko 25.000 ljudi.