Dermapharm postao većinski vlasnik Farmala

dermopharm-farmal-midiKupovinom 95 posto dionica Farmala njemački Dermapharm postao je većinski vlasnik hrvatske farmaceutske tvrtke iz Ludbrega

Predstavnici njemačke farmaceutske kompanije Dermapharm prošlog su tjedna zaključili kupovinu hrvatske farmaceutske tvrtke Farmal iz Ludbrega. Riječ je o preuzimanju 95-postotnog udjela, od kojeg su 85 posto otkupili od dosadašnjeg vlasnika, Miljenka Boršćaka i njegove tvrtke Bomark, a deset posto od malih dioničara. Procesom akvizicije upravljala je tvrtka Ascendant Capital Advisors.

Predsjednik uprave Farmala, Dražen Dedi, istaknuo je kako je vrlo zadovoljan potpisanim ugovorom s obzirom da će se na taj način osigurati brojne pogodnosti za tvrtku.

„Ne samo da ćemo dobiti nove proizvode, već ćemo i kao dio Dermapharma imati znatno niže ulazne cijene lijekova i sirovina. S novim vlasnikom smo osigurali kvalitetnije financijsko restrukturiranje te daljnji rast udjela na našem i tržištima regije“, istaknuo je Dedi.

Prodaja Farmala od strane dosadašnjeg vlasnika predstavlja logičan potez s obzirom na to da se Bomark bavi proizvodnjom ambalaže te da uprava dobivena sredstva namjerava reinvestirati u razvoj i širenje svoje osnovne djelatnosti.

drazen_dedi-farmal-large
Dražen Dedi

Sredstva od prodaje Bomark će tako investirati u tvornicu za proizvodnju ambalažne stretch folije s ciljem da kapacitetom i tehnologijom postane vodeća tvrtka u regiji jugoistočne Europe. S druge strane Farmalu je već duže vremena trebao strateški partner koji bi mu omogućio daljnji rast i razvoj te lakši proboj izvan domaćeg tržišta na kojem je ostvarivao više od 90 posto prihoda.

U sklopu Dermapharma Farmal će osigurati pretpostavke da se pozicionira kao značajna regionalna farmaceutska kompanija, posebice na susjednim tržištima Bosne i Hercegovine i Srbije, kaže se u priopćenju.

Wilhelm Beier predsjednik Dermapharma, pak, napomenuo je kako ih je uz Farmalov postojeći portfelj lijekova te dobre poslovne rezultate u 2009. godini posebno zainteresirala izvozna orijentiranost tvrtke.

„Uz to što je prošle godine ostvario rast od 30 posto, Farmal je uz Bosnu i Hercegovinu i Srbiju osnovao tvrtke u Rumunjskoj i Bugarskoj. S obzirom na nama istovjetne planove za širenje u regiju, ova je činjenica također predstavljala jedan od značajnih čimbenika u našoj odluci“, kazao je Beier.

Dermapharm je generička farmaceutska kompanija iz Grünwalda blizu Münchena. Kompanija je nastala 1991. godine kao obiteljska tvrtka koja je proizvodila i distribuirala dermatološke i antialergijske lijekove.

Danas je Dermapharm krovna tvrtka koja u svom portfelju ima široki spektar farmaceutskih proizvoda, većinom generičkih lijekova.

Kompaniju trenutačno, uz Farmal, čine tvrtke acis Arzneimittel GmbH, Cancernova GmbH Onkologische Arzneimittel, Diedenhofen Vertriebs GmbH / Rheila Konsul te mibe GmbH Arzneimittel.