Španjolska Dia, treća po veličini svjetska grupa diskontnih supermarketa, objavila je u petak kako je postigla preliminarni dogovor o prodaji svog francuskog dijela koji im stvara gubitak Carrefouru, prenosi britansko izdanje Reutersa.

Prema sporazumu, Dia u Francuskoj, koja posluje s više od 800 prodavaonica, vrijedi 600 milijuna eura uključujući i dugovanja, izjavile su kompanije.

Inače, francuski Carrefour je bio prijašnji vlasnik Die, ali se situacija uvrštavanjem tvrtke na španjolskoj burzi preokrenula.

Dia dobro posluje na domaćem tržištu, ali se suočila s teškom situacijom u Francuskoj gdje se diskonteri natječu s hipermarketima koji su snizili cijene kako bi privukli kupce u ovim teškim ekonomskim uvjetima.

U Francuskoj je tržišni udio diskontera lani pao na 12,2 posto s 14,9 posto iz 2009. godine, prema podacima Kantar WorldPanela. Tržišni udio Die na francuskom tržištu prošle godine iznosio je 1,6 posto.

Dia je 2013. godine u Francuskoj ostvarila neto gubitak od 18 milijuna eura, a sindikati su izrazili zabrinutost da bi moglo doći do zatvaranja najneprofitabilnijih prodavaonica, i to čak njih 200-tinjak, čime bi se 1.500 radnih mjesta dovelo u opasnost.

Iz Carrefoura su rekli kako će po završetku transakcije doći do potpisivanja završnih ugovora, ali prije toga ih čekaju konzultacije s predstavnicima radničkih tijela francuske Die i odobrenja od nadležnih antimonopolskih vlasti.

S obzirom na to da Dia ima veliku zastupljenost u pariškom području i na jugoistoku Francuske, ova kupnja bi mogla i povući pitanje tržišnog natjecanja.

Analitičari se pitanju ima li smisla za Carrefour, koji u svojoj mreži nema klasične formate diskontnih trgovina, širiti se u ovakav format koji se nije pokazao najuspješniji na francuskom tržištu. No, iz tvrtke kažu kako će ova akvizicija potaknuti njihov razvoj.

“Ova transakcija će doprinijeti razvoju Carrefourove raznovrsne mreže prodavaonica na domaćem tržištu čime će se tvrtki omogućiti da svojim kupcima ponude bolju uslugu koja je prilagođena razvoju kupovnih navika potrošača”, navode u priopćenju.

Posljednjih tjedana interes za imovinom Die u Francuskoj su izrazili i ostali francuski trgovci poput Casina i Systemea.