upravljanje zalihama ftd 777Snaga profesionalaca koji se bave upravljanjem zalihama je u tome da detektiraju mrtve zalihe dok one to još nisu i da djeluju proaktivno i preventivno u cilju njihovog rješavanja

Zalihe ne umiru samo tako, preko noći. U najvećem broju slučajeva, mrtve zalihe su uzrokovane lošim kupovnim odlukama. Međutim, morate znati koji su glavni uzroci i kako bi ih mogli popraviti. Teško ćete izbjeći hrpe mrtvih zaliha ako nemate kontrolu tijekom nabavnog procesa. Često, uzbuđenje za povećanim rastom, proširenjem na nova područja i uvođenje novih proizvoda rezultiraju brojnim stavkama mrtvih zaliha.

Kada govorimo o novim proizvodima za koje ne postoji povijesno iskustvo za koje bi se mogli uhvatiti, pribjegavamo drugim metodama. Ovisno o kategoriji proizvoda, moguće je uzeti neke od proizvoda i testirati ih na svojim ključnim kupcima. Ako dobijete blagoslov kupca onda postoji dobra šansa da će proizvod biti uspješan. Čak i nakon pregleda proizvoda od strane kupca, još uvijek postoji šansa da proizvod neće uspjeti.

Dakle, prije investiranja u novi proizvod, morate se osigurati i dogovoriti s dobavljačima da, ako se određeni proizvod ne prodaje, možete ga vratiti s malo ili bez ikakvih troškova. Bez prethodnog dogovora (ili ugovora) s dobavljačima, puno teže ćete vratiti mrtve zalihe.

Veleprodaje su veliki resurs za nabavu specijalnih predmeta ili proizvoda koje traži samo nekoliko kupaca. Proizvođači često imaju visoku minimalnu narudžbu i sa samo nekoliko kupaca koji tu robu trebaju, ostatak se pretvara u mrtvu zalihu. Veleprodaje dopuštaju svojim kupcima kupiti onoliko proizvoda koliko im je potrebno te krajnjim kupcima i maloprodajama omogućavaju niske zalihe jer ne moraju držati puno SKU-ova.

Dakle, evo jednog savjeta: Proizvode s većim volumenima treba kupovati od proizvođača, a proizvode s manjim volumenima od veletrgovaca. Veletrgovci će vam dostavljati na dnevnoj ili tjednoj bazi, tako da ne morate držati više od dvotjedne vrijednosti zaliha.

UZROCI VIŠKA ZALIHA
Bez sumnje, loše upravljanje zalihama najčešći je razlog mrtvih zaliha i ono povećava problem mrtvih zaliha u distribuciji i na skladištima. Kada se kretanje zaliha ne prati redovno i pažljivo pojavljuju se mrtve zalihe.

Nažalost, moramo priznati da još uvijek većina kompanija ne posjeduje nikakav softver za praćenje zaliha na skladištu ili ako ga imaju, još uvijek ne koriste njegov maksimalni potencijal.

Najvažnija stvar koju tvrtke moraju naučiti je kako izvući i manipulirati podacima iz svog programa za vođenje skladišta. Kao što smo već govorili u poglavlju o mrtvim zalihama, jedan od glavnih zadataka skladišnog osoblja je redovno pratiti izvještaje o zalihama i posebno voditi računa o sporo-obrtajnim artiklima (onima koji se slabo prodaju ili uopće nisu prodani u posljednjih 12 mjeseci), kako bi na vrijeme otkrili da se pretvaraju u “mrtve” zalihe.

lead1Isto tako, praćenje ovakvih izvještaja omogućuje profesionalcima koji su zaduženi za upravljanje zalihama da budu ispred problema tj. da otkriju prve znakove da proizvodi gube naklonost kupaca.

Još jedan savjet. Dakle, snaga profesionalaca koji se bave upravljanjem zalihama je u tome da detektiraju mrtve zalihe dok one to još nisu i da djeluju proaktivno i preventivno u cilju njihovog rješavanja.  Najgore što vam se može dogoditi je da netko dođe i kupi proizvod s popisa “pokojnih” zaliha pa ćete ga morati ponovno nabaviti.

PITAJTE!    
Kao profesionalac u logistici, morate biti spremni stalno pronalaziti specifične izazove u vašem poslovanju. Rješavanje problema i/ili otkrivanje njihovih glavnih uzroka nije lako. Posebno iz razloga što ste danas pretrpani operativnim poslom i gašenjem požara na sve strane pa vam najmanje vremena ostaje za prevenciju budućih problema.

Kako bih vam lakše i plastičnije približio načine rješavanja problema i izazova u poslovanju koristit ću se jednom usporedbom. U današnje doba brzog načina života često smo u situaciji da se nalazimo u nepoznatom okruženju (gradu, zemlji i sl.).

Znam da postoje kompasi, karte, GPS uređaji i razna druga tehnološka pomagala za kretanje po nepoznatom kraju. Međutim, ponekad (i to u najnezgodnijem trenutku) tehnika zakaže ili nas jednostavno zavede na pogrešan trag pa se koristimo i svojim osjećajem za orijentaciju. Kao što većina nas zna iz iskustva, osjećaj i nije baš najbolji vodič. Iz tog razloga nije loša taktika pitati za pravi put.

Pitati nekog prolaznika ili upitati više njih jer neki su jednako stranci kao i mi ili jednostavno ne znaju pokazati put. Ponekad su upute previše komplicirane pa za njih treba pitati u etapama. I tako sve dok ne stignemo na odredište. I znate što? Uvijek dođemo do cilja!

UPRAVLJANJE ZALIHAMA
Ako se pitate kakve to ima veze sa skladištem i upravljanjem zalihama, odgovor je – vrlo male. Ali ako me pitate koji je najjednostavniji način da saznate zašto se nešto događa u vašoj organizaciji, odgovor je: pitajte one koji rade i djeluju u toj organizaciji (poduzeću, korporaciji itd). I u ovom pitanju treba razlikovati dva procesa.

lead2Prvi proces je taj da se dobiju odgovori koji će vam otkriti trenutnu situaciju kako bi imali početnu točku za daljnje korake – dakle da dobijete odgovor na pitanje zašto trenutno imate višak zaliha.

Drugi proces bi pak trebao kontinuirano odgovarati na slična pitanja na redovnoj bazi. Isto tako, umjesto redovnog procesa nabave prema osjećaju, vama trebaju strukturirane odluke donesene na osnovu inputa tima menadžera koji se sastoji od voditelja prodaje, voditelja nabave, voditelja skladišta, kontrolinga i eventualno proizvodnje. Ova ekipa može odlučiti koji proizvodi najbolje odgovaraju za vašu bazu kupaca, koji su trendovi na tržištu, kakve su prognoze i planovi proizvodnje te koliko bi trebalo naručiti za sljedeće razdoblje.

Ako tražite rješenja nekog trenutnog problema ili uzroke zašto se nešto događa, imate na raspolaganju vrlo sofisticirane, tehnološki dobro potkovane metode (koje su pritom i vrlo skupe). Međutim, isto tako možete se poslužiti i jednostavnom i vrlo jeftinom metodom, a to je da jednostavno pitate svoje djelatnike i kolege, kupce i dobavljače – one koji se svakodnevno s ovim problemima suočavaju.

Često se događa da kada pitate radnika na stroju kako se proces, koji on radi već godinama, može poboljšati i time bude efikasniji i produktivniji, dobijete nekoliko instant zaista logičnih i dobrih rješenja (koja “drže vodu”). I ako ga pitate zašto to već do sada nije predložio ili implementirao ta rješenja, vjerojatno ćete dobiti odgovor: “Pa nitko me nije pitao!” Pitajte, dakle!

RJEŠAVANJE VIŠKA ZALIHA
Mnogi moji klijenti često su mi govorili da je jedan od najvećih problema u njihovoj logistici bio da imaju premalo prostora na skladištu. Nakon što je kriza zakucala na vrata, skladišta su se počela prazniti jer su shvatili da možda ipak imaju malo prevelike zalihe.

Treća faza je kako pronaći pravu strukturu zaliha jer rezanje svih zaliha jednako dovelo je do nemogućnosti isporuke i na taj način gubitka prihoda. Sve u svemu pokazalo se da je pravo pitanje: Koji su pravi (krajnji, korijenski) uzroci prevelikih zaliha i kako ih ukloniti?

Kada bi znali prave uzroke bilo bi ih puno lakše i otkloniti odnosno smanjiti samo one zalihe koje su stvarno višak. Kroz iskustvo u raznim kompanijama i kroz razgovore s odgovornim ljudima iz različitih odjela i sektora te na osnovu anketa koje sam proveo u kompanijama, nastao je katalog uzroka zaliha koji ćemo analizirati u nastavcima. Zapravo, nema puno novih stvari pod suncem pa sve uzroke zaliha možemo podijeliti na nekoliko kategorija. Prva kategorija odnosi se na nabavu i na odnose s dobavljačima. Zatim imamo kategoriju uzroka koja se odnosi na proizvodnju i karakteristike materijala. Nadalje, imamo grupaciju uzroka nastalih kroz prodajne aktivnosti i odnose s kupcima. Neki uzroci su povezani s tržištem, dok je zadnja kategorija vezana uz strategiju, politiku i organizaciju poduzeća.

U sljedećem ćemo nastavku krenuti s uzrocima povezanim s nabavom i odnosima s dobavljačima kao što su, primjerice: Nemogućnost povrata dobavljaču i Bolji uvjeti za nabavu. Pokušat ćemo analizirati ove uzroke viška zaliha i pronaći rješenje za njih.

logiko zrilic potpis