Pregovarači iz gotovo polovine zemalja-članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u petak su se dogovorili o izradi plana za pregovore s ciljem uspostave novih pravila o elektroničkoj trgovini.

Dogovor je postignut na margini Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u švicarskom Davosu među 76 zemalja i regija, uključujući SAD, EU i Japan, koje gube strpljenje zbog nepostojanja pravila WTO-a o online trgovini.

E-trgovina ili online trgovanje robom i uslugama čini značajan dio globalnog gospodarstva i u posljednje vrijeme bilježi snažan rast. Prema izvješću WTO-a, ukupna vrijednost e-trgovine procijenjena je u 2016. na 27.700 milijardi dolara, od čega se gotovo 24.000 milijardi odnosi na transakcije između dva poslovna subjekta.

“Postojeća pravila WTO-a nisu u skladu s potrebama 21. stoljeća. To se može reći s obzirom na činjenicu da ne postoje solidna pravila o e-trgovini”, rekao je japanski ministar trgovine Hiroshige Seko novinarima u Davosu.

Kina je signalizirala uvjetnu podršku toj inicijativi, no poručila je da bi u obzir trebalo uzeti potrebe zemalja u razvoju. Indija se nije priključila skupini. Iz New Delhija su svojedobno poručili da bi prije proširenja pregovora na nova područja WTO morao zaključiti ciklus iz Dohe.

U zajedničkoj izjavi članovi inicijative izjavili su: “Stremit ćemo postizanju kvalitetnog ishoda koji se temelji na postojećim sporazumima WTO-a i okvirima, uz sudjelovanje što je moguće više članova WTO-a”.

Trgovinski stručnjaci kažu da globalna trgovinska pravila kaskaju za praksom i da moraju uhvatiti korak s vremenom jer će u protivnom postati izlišna. Najnovija studija pokazala je da 70 regionalnih trgovinskih sporazuma već uključuje pravila ili poglavlja o e-trgovini.

Na prošlomjesečnoj konferenciji u Buenos Airesu 164 člana WTO-a nisu uspjela integrirati dvadesetak odvojenih prijedloga o e-trgovini, uključujući zahtjeve o uspostavi središnjeg foruma za pregovore.

E-trgovina nije bila tema ciklusa pregovora pokrenutih u Dohi 2001. godine, koji su u konačnici doživjeli propast, podsjeća Reuters.

Kina, koja je u trgovinskom ratu sa SAD-om, signalizirala je uvjetnu podršku toj inicijativi, no poručila je da bi u obzir trebalo uzeti potrebe zemalja u razvoju. (Hina/Reuters)