Trgovački lanac Diona, u vlasništvu obitelji Gavrilović, ovih se dana riješio još 20-ak trgovina u Zagrebu, koje je preuzela kutinska trgovačka tvrtka Lonia, koja u svom sastavu ima 130 prodavaonica (trenutačno više od Dione) i više od 500 zaposlenika.

U Dioni kažu da je to dio procesa izdvajanja poslovnih cjelina niže profitabilnosti, što je dijelom realizirano u 2013. godini, kada je 15 trgovina prodala Riboli iz Kaštel Lukšića, a 27 prodavaonica zagrebačkoj tvrtki Gavranović.

Diona se nedavno pridružila Loniji u trgovačkoj grupaciji Ultragros, nakon što je izašla iz NTL-a, gdje zbog svoje strategije neizvjesnog poslovanja navodno više nije bila dobrodošla.

Krste Tomislav Jaram, direktor Lonije, kaže da nije riječ o vlasničkom preuzimanju, već dogovoru o nastavku poslovanja u prostorima Dione te da se Loniji u trenutku potpisivanja ugovora s Dionom promet povećao za 20 posto.

Gavrilovići se očito postupno rješavaju maloprodajnog biznisa i prostore prodaju u paketu, prema principu “uzmi dva, treći dobiješ gratis”. Svakako se najprije rješavaju onih manje profitabilnih, ustupajući ih srednjim i manjim trgovcima, koji žele povećanje obujma.

Osim Lonije, zagrebačke trgovine Dione dijelom je preuzela tvrtka Gavranović, šireći zagrebačku mrežu i kupnjom prostora posrnule Pan trgovine i još nekoliko manjih trgovaca.

Proces “konsolidacije” Dione nastavit će se do kraja 2014. godine, a najprofitabilnije trgovine velikih formata navodno su rezervirane za austrijski Spar, s kojim Gavrilovići pregovaraju već godinu dana.

Kako kažu izvori u maloprodaji, osim visoke cijene, Diona je tražila da kupac preuzme i zaposlenike, što Sparu očito nije baš odgovaralo. Izvori kažu da je Gavrilović sa Sparom navodno već odredio datum prodaje, što u Sparu nisu željeli komentirati. U Sparu su već nekoliko puta najavljivali povećanje broja trgovina u 2014. godini, navodno za njih 50-ak. (Lider)