diona-prodajni-objekt-ftdDiona, trgovački lanac prodavaonica iz susjedstva s tradicijom dugom 60 godina, i mystery shopping agencija, Heraklea, proveli su tijekom prosinca u prodavaonicama Dione akciju „Ulovite tajnog kupca“, koja je imala za cilj podići kvalitetu usluge djelatnika tog trgovačkog lanca.

Akcija se odvijala u formi nagradne igre za djelatnike. Naime, Diona svaki tjedan za svoje kupce priprema određen broj artikala koji su na akciji.

Kako bi se potaknula kupnja tih proizvoda, od djelatnika u prodavaonici očekivalo se da taj proizvod samoinicijativno ponude kupcima, odnosno skrenu im pažnju na te proizvode. Upravo to Diona je odlučila još više pogurati i nagraditi djelatnike koji to učine. Za njih je pripremljena nagradna igra u kojoj su sudjelovali tajni kupci.

Naime, ako je djelatnik tajnom kupcu ponudio traženi proizvod, ovaj se razotkrio te mu objasnio kako mu slijedi nagrada. Ako pak, djelatnik nije učinio što se očekivalo od njega, tajni kupac napustio je prodavaonicu bez uručivanja nagrade, pojašnjavaju iz Heraklee.

Djelatnici su bili upućeni u nagradnu igru, znali su što se od njih očekuje i potaknuta je natjecateljska atmosfera među prodavaonicama. Svatko od djelatnika bio je u mogućnosti dobiti odgovarajuću nagradu koja bi svakome dobro došla u predblagdansko vrijeme. Ipak, od 16 posjećenih djelatnica njih četiri ipak nisu ponudile što se od njih očekivalo i nisu dobile predviđenu nagradu.

Najzanimljivija, ali i najvažnija stvar od svega bila je ta da djelatnice nisu znale tko su tajni kupci te su proizvod na akciji nudile svakom kupcu. Time je u Dioni zabilježen porast prodaje u kratkom roku i veće zadovoljstvo djelatnika koji su vidjeli kako se njihov trud isplati i da pritom mogu biti nagrađeni.

U konačnici, kupci su bili zadovoljni jer im je skrenuta pozornost na proizvod na akciji, sačuvana im je koja kuna koja više za božićne poklone i vidjeli su da im se netko zaista želi posvetiti, ističe se u priopćenju Heraklee.