Na Wall Streetu je cijene dionice Applea pala za 2,3 posto, na 90,30 dolara, što je posljedica zabrinutosti ulagača zbog naznaka slabljenja potražnje za iPhoneom, najvažnijim proizvodom tog tehnološkog diva.

apple-logo-midiNa Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, a najviše pažnje privukao je pad cijene dionice Applea na najnižu razinu u dvije godine.

Dow Jones ojačao je 0,05 posto, na 17.720 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,02 posto, na 2.064 boda, a Nasdaq indeks 0,49 posto, na 4.737 bodova.

Sedam od 10 sektora S&P 500 indeksa jučer je dobilo na vrijednosti, a najviše su, 0,7 posto, porasle cijene dionica u telekomunikacijskom sektoru.

S rastom od 0,5 posto slijedio je trgovački sektor, koji je nadoknadio dio oštrih gubitaka od prethodnoga dana.

No, najviše pažnje privukao je pad cijene dionice Applea za 2,3 posto, na 90,30 dolara, najnižu razinu od lipnja 2014., što je posljedica zabrinutosti ulagača zbog naznaka slabljenja potražnje za iPhoneom, najvažnijim proizvodom tog tehnološkog diva.

U posljednje vrijeme Apple smanjuje narudžbe od svojih dobavljača, što znači da smanjuje proizvodnju jer potražnja za iPhoneom ne raste tako brzo kao prije.

Zbog toga je cijena dionice već dulje vrijeme pod pritiskom, pa je u proteklih godinu dana tržišna vrijednost Applea pala za otprilike 200 milijardi dolara.

Jučer je tržišna kapitalizacija tvrtke skliznula na 495 milijardi dolara, pa sada prvo mjesto na listi najvrjednijih svjetskih kompanija dijeli s Alphabetom, krovnom kompanijom Googlea.

Analitičari kažu kako su ulagači oprezni nakon snažnog skoka burzovnih indeksa od polovice veljače, čime su nadoknadili sve gubitke od početka godine, kada su cijene dionica oštro pale zbog pada cijena nafte i slabljenja kineskog gospodarstva.

No, sada ulagačima nedostaje novih poticaja jer najveća svjetska gospodarstva rastu sporo, dok su poslovni rezultati kompanija anemični.

Sezona objava poslovnih izvješća za prvo tromjesečje je pri kraju, a u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa pale za 5,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

“Ne vidim nikakvo uvjerenje ni na strani kupaca, ni na strani prodavatelja. Gospodarstvo raste sporo, pa će se i tržište dionica kretati sporo”, kaže Warren West, partner u tvrtki Greentree Brokerage Services.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,95 posto, na 6.104 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,13 posto, na 9.862 boda, a pariški CAC 0,54 posto, na 4.293 boda. (banka.hr/Hina)