dm Veseli zubici OS Luka-Sesvete (4)U sklopu kampanje “Veseli zubići” u OŠ Luka u Sesvetama u petak, 20. ožujka, 114 učenika prvih razreda sudjelovalo je na predavanju o važnosti dentalne higijene.

Ukupno će u spomenutoj kampanji sudjelovati 20 osnovnih škola i 1.125 prvašića, izvijestili su iz drogerijskog lanca dm koji je organizator kampanje.

Prema podacima koje je prikupila grupa doktora stomatologije, u Zagrebačkoj županiji svako petogodišnje dijete ima 3,65 pokvarena zuba, što je daleko iznad prosjeka razvijenih zemalja zapada. U postocima to znači da 91,1 posto djece u dobi od pet godina ima karijes.

“Djecu bi svakako trebalo odvesti na pregled stomatologu prije nego se pojave problemi sa zubima. Većina djece, nažalost, stomatološku ordinaciju prvi put posjeti tek kad se pojave problemi uzrokovani zubnim karijesom, što je za njih traumatično iskustvo jer dolaze već iscrpljeni zuboboljom. Struka je mišljenja da već s navršenom prvom godinom treba početi s privikavanjem na prostor stomatološke ordinacije i na upoznavanje s radom stomatologa. Tada su takva iskustva obično zanimljiva, bezbolna i ugodna”, izjavio je doktor stomatologije Mislav Perić.

Kampanja “Veseli zubići”, koju dm provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i stomatolozima, do sada je posjetila sedam škola i 459 prvašića podučila kako pravilno četkati zube, kako nastaje karijes te zašto je potrebno redovito odlaziti stomatologu na kontrolu. Kako bi kod kuće mogli primijeniti naučeno, dm je svakom djetetu osigurao edukativnu brošuru i proizvode za njegu zubi.

Prvašići OŠ Luka u Sesvetama predavanje o dentalnoj higijeni osvojili su jer je njihov rad na natječaju “Moj posjet zubaru” bio među 20 najkreativnijih radova. dm je natječajem htio potaknuti djecu da razmišljaju o zdravlju, ali i saznati kako u njihovim očima izgleda posjet zubaru.