Bude li sve išlo kako je planirano do kraja rujna u javnoj raspravi trebao bi se naći prijedlog pravilnika o doniranju hrane.

donation foodPrema najavama Ministarstva poljoprivrede Hrvatska još nema takav pravilnik unatoč obećanju ministra Tihomira Jakovine da će biti prije ljeta.

Povjerenstvo zaduženo za izradu pravilnika trebalo bi prijedlog tog akta u javnu raspravu uputiti do kraja rujna.

Iz Ministarstva poručuju da nije jednostavno urediti sustav doniranja, stoga se u prvom koraku planira urediti mehanizam doniranja koji bi osigurao da hranu dobiju oni koji je uistinu trebaju i koji bi spriječio moguće zlouporabe. U drugom bi se koraku uredilo pitanje oprosta PDV-a na doniranu hranu, nakon što se precizno utvrde subjekti doniranja, primatelji, količine, učinci na proračun i sl.

Iz HSP-a poručuju kako je neprihvatljivo otezanje s donošenjem pravilnika, tim više što se u Hrvatskoj godišnje u prosjeku baci 90 kilograma hrane po stanovniku, a istodobno imamo “ogroman broj praktički gladnih ljudi”.

Prema medijskim napisima, Pravaši predlažu da svi supermarketi veći od 400 četvornih metara moraju ubuduće pokloniti neprodanu hranu humanitarnim organizacijama ili bankama hrane s kojima će sklopiti ugovore. Oslonac bi im trebale biti jedinice lokalne uprave i samouprave, gradovi i županije. Smatraju i da se mora naći model za doniranje viškova hrane koje imaju OPG-ovi. (liderpress.hr)