Dobit Konzuma znatno niža zbog otežanih tržišnih okolnosti

konzum-ftd3“Snižavanju primanja građana dodatno je utjecalo uvođenje kriznog poreza, a nastavio se i trend rasta nezaposlenosti”, navode iz Konzuma

Trgovački lanac Konzum, iz sastava koncerna Agrokor, ostvario je u prvih devet mjeseci ove godine 125,4 milijuna kuna neto dobiti, što je smanjenje za gotovo 44 posto u odnosu na dobit iz istog razdoblja lani, a rezultat je otežanih tržišnih okolnosti, stoji u izvješću koje je Konzum dostavio Zagrebačkoj burzi.

Poslovanje Konzuma u prvih devet ovogodišnjih mjeseci, navodi se u izvješću, odvijalo se pod utjecajem nastavka krize i negativnih gospodarskih kretanja u Hrvatskoj.

“Snižavanju primanja građana dodatno je utjecalo uvođenje kriznog poreza, a nastavio se i trend rasta nezaposlenosti”, navode iz Konzuma te dodaju da je u istom razdoblju nastavljen i rast cijena industrijskih proizvoda u području energenata, što je značajna stavka u strukturi troškova Konzuma.

Ipak, ukupni prihodi Konzuma u prvih su devet mjeseci ove godine bili viši nego u istom razdoblju lani, i to za oko 3 posto i iznosili su 9,5 milijardi kuna, uz istodoban rast ukupnih rashoda za oko 4 posto, na 9,3 milijarde kuna.

Pritom su Konzumovi prihodi od maloprodaje porasli za dva posto, na 7,48 milijardi kuna, dok su prihodi u veleprodaji ostali na lanjskoj razini, od 2,88 milijardi kuna.

Rast rashoda po višoj stopi od rasta prihoda u izvješću se pojašnjava bržim rastom troškova financiranja poslovanja i kretanjem tečaja.

Unatoč vrlo teškim uvjetima poslovanja, Uprava očekuje do kraja godine približiti ostvarenje poslovnih rezultata planiranim veličinama.

Prethodni članakNeto dobit Dukata u devet mjeseci pala 9,6 posto
Sljedeći članakKarlovačko u novoj twist-off boci