Kraš Grupa je u prvoj polovici ove godine ostvarila neto dobit od 3,6 milijuna kuna, dok je samo Kraš poslovao s neto dobiti od gotovo 4,5 milijuna kuna, pokazuju podaci iz konsolidiranog financijskog izvješća dostavljenog danas Zagrebačkoj burzi.

Kraš Grupa je u prvom polugodištu 2013. ostvarila konsolidirane ukupne prihode u iznosu od 456,5 milijuna kuna, što je za 6,7 posto manje u odnosu na konsolidirane prihode iz prve polovice prošle godine. Istodobno su ukupni konsolidirani rashodi Grupe smanjeni za 7 posto, na 450,4 milijuna kuna.

Izraženo u kunama, u odnosu na isto razdoblje prošle godine ukupni su prihodi Kraš Grupe u prvih šest mjeseci ove godine smanjeni za 32,8 milijuna kuna, dok su ukupni rashodi manji za 33,9 milijuna kuna.

Tako je Kraš Grupa u prvom polugodištu ove godine, nakon pokrića ukupnih rashoda poslovanja, ostvarila dobit prije porezivanja u iznosu od 6,1 milijun kuna, što je za 1,1 milijun kuna, odnosno čak 22 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Neto dobit Grupe iznosi pak 3,6 milijuna kuna i više je nego dvostruko uvećana u odnosu na 1,6 milijuna kuna neto dobiti iz prve polovice 2012.

Ukupni prihodi samog Kraša smanjeni su za 6,2 posto, na 398,8 milijuna kuna, uz istodobno smanjenje ukupnih rashoda za 5 posto, na 392,4 milijuna kuna.

Tako je ostvarena i dvostruko niža neto dobit nego u prvoj polovici 2012. godine, u iznosu od 4,4 milijuna kuna.

Uz matičnu kompaniju, Kraš Grupu čine i zagrebačka tvrtka Kraš-trgovina te osječka Karolina, kao i dvije tvrtke u BiH – Kraš trgovina iz Širokog Brijega i Mira iz Prijedora te Kraševe tvrtke u Makedoniji, Sloveniji, Srbiji, Češkoj i Slovačkoj.

Uz smanjenje potrošnje izazvane višegodišnjom krizom i visokom razinom nezaposlenosti, navodi se u Kraševom izvješću, ograničena je i prodaja konditorskih proizvoda kako na tržištu Hrvatske tako i na tržištima zemalja u regiji, dok je istodobno nastavljen rast uvoza konditorskih proizvoda.

Ipak, udio prihoda od prodaje u inozemstvu u ukupnim je prihodima povećan na 42,7 posto, a iz Kraša navode kako je u prvih šest mjeseci ove godine povećan obujam izvoza na tržišta Australije, Saudijske Arabije, Slovenije, Slovačke, Švedske, Crne Gore i Kosova.

Također, u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećane su cijene energenata i glavnih sirovina, odnosno brašna, škrobnog sirupa i biljnih masti, što se nepovoljno odrazilo na ostvarene rezultate.

Kako bi održali postojeće udjele na domaćem i na tržištima CEFTA-e u uvjetima jačanja inozemne konkurencije, Kraš kontinuirano vrši prilagodbu vlastitog poslovanja novim uvjetima, zaključuju iz Kraša. (Lider / Hina)