Dobit McDonald’sa porasla 35 posto, prihodi blago pali

Prihodi McDonald’sa pali su u proteklom tromjesečju za 1 posto na godišnjoj razini, zbog visokog tečaja dolara, no zahvaljujući povećanoj prodaji u SAD-u dobit najvećeg svjetskog lanca restorana brze hrane porasla je 35 posto.

mcdonalds-znak-midiPrema izvješću, objavljenom u petak, čista dobit McDonald’sa dosegnula je u proteklom tromjesečju 1,1 milijardu dolara, dok je godinu dana prije iznosila 811 milijuna. Pritom su prihodi iznosili 5,9 milijardi dolara, jedan posto manje na godišnjoj razini, što je ponajviše posljedica visokog tečaja dolara jer zbog toga padaju prihodi američkih kompanija s inozemnih tržišta.

No, pad prihoda od jedan posto najmanji je u posljednjih sedam kvartala.

Uz to, ako se isključi utjecaj tečaja dolara, prihodi su zapravo porasli 3 posto.

Pritom je u američkim restoranima, otvorenima najmanje 13 mjeseci, prodaja tog lanca porasla u proteklom kvartalu 5,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Taj rast zahvaljuje se novoj ponudi tvrtke – doručku cijelog dana – i smanjenju cijena, čime je krenula u žešću borbu s konkurentima, kao što su Burger King, Dunkin’ Donuts…

Do trećeg tromjesečja 2015. godine prodaja McDonald’sa u SAD-u neprestano je padala dvije godine zbog pogrešnih poteza bivšeg izvršnog direktora Dona Thomsona, koji je napustio tvrtku u veljači prošle godine.

Novi čelnik McDonald’sa Steve Easterbrook uspio je povećati prodaju i u SAD-u i u svijetu. U restoranima, otvorenima najmanje 13 mjeseci, prodaja je u svijetu u proteklom kvartalu porasla 6,2 posto, najviše u posljednja tri tromjesečja.

McDonald’s je priopćio i kako je u proteklom tromjesečju smanjio operativne troškove za 10 posto na godišnjoj razini. To se zahvaljuje zatvaranju neprofitabilnih restorana, prodaji restorana nezavisnim operatorima i smanjenju menadžerskih pozicija. (SEEbiz.eu/Hina)