Dobri rezultati Agrokorovih kompanija

konzum-maloprodaja-ftdGlavna uzdanica koncerna, Konzum, bilježi blagi rast prihoda i dvoznamenkasti rast dobiti, a u dvostrukom plusu je i Belje, najjači prehrambeni proizvođač

Devetomjesečni poslovni rezultati kompanija u sastavu Agrokora pokazuju da se Todorićevo carstvo dobro nosi s recesijom.

Glavna uzdanica koncerna, Konzum, bilježi blagi rast prihoda i dvoznamenkasti rast dobiti, a u dvostrukom plusu je i Belje, najjači prehrambeni proizvođač. Osjetan rast prihoda, uz blagi pad dobiti, ostvarila je Jamnica, a negativne trendove u profitabilnosti bilježe Ledo, Zvijezda, Tisak i PIK Vinkovci.

Rezanjem troškova Konzum osjetno povećao dobit
U uvjetima općeg pada maloprodaje od 3,1 posto najveći hrvatski maloprodajni lanac uspio je ostvariti minimalni rast prihoda od 0,4 posto (na 9,58 milijardi kuna).

Istovremeno, dobit je porasla na 160,17 milijuna kuna, što predstavlja rast od čak 27,6 posto. U Konzumu naglašavaju da su ostvarili i rast tržišnog udjela, zahvaljujući povećanju prodajnih kapaciteta i konkurentnosti, prilagodivši prodajnu politiku potrebama potrošača.

Osjetan rast dobiti rezultat je racionalizacije materijalnih troškova i troškova zaposlenih, a kako tvrde u Konzumu, to je zasluga ‘svih zaposlenika, cjelokupnog menadžmenta i uprave društva’.

Uz rast dobiti, primjetan je i značajan rast novčanog tijeka iz poslovnih aktivnosti (za gotovo 120 milijuna kuna), što upućuje na efikasno upravljanje obrtnim sredstvima, ali i na nastavljanje prakse ‘iscrpljivanja dobavljača’. O tome svjedoči daljnje povećanje kratkoročnih obveza (s 5,27 na 5,50 milijardi kuna). Istovremeno, naplata od kupaca je sve bolja pa su tako kratkoročna potraživanja smanjena za 137,8 milijuna kuna.

Jamnici najviše porasli prihodi
Jamnica, tržišni lider u mineralnim vodama, ostvarila je najveći rast prihoda među vodećim kompanijama u sastavu koncerna. U prva tri kvartala Jamnica je ostvarila ukupan prihod od 920 milijuna kuna, što je devet posto više nego lani.

Istovremeno, ukupni rashodi su porasli 10 posto, što je rezultiralo padom dobiti od 1,7 posto (na 91,5 milijuna kuna). U Jamnici tumače da su ukupni rashodi osjetno porasli zbog rasta cijena repromaterijala, energije i sirovina.

I Jamnica je uspjela snažno povećati novčani tijek iz poslovnih aktivnosti (sa 28 na 59,7 milijuna kuna), zahvaljujući povećanju kratkoročnih obveza. Međutim, Jamnica bilježi i snažan rast potraživanja od kupaca, što ukazuje na stanovite probleme s naplatom.

Ledo podbacio zbog lošeg vremena
U prvih devet mjeseci najveći podbačaj ostvario je Ledo, kojemu je prihod pao 6,3 posto (na 912,2 milijuna kuna), a dobit je potonula 23,7 posto (na 96,4 milijuna kuna). ‘Osnovni razlog pada ukupnog prihoda je pad ukupne gospodarske aktivnosti, kao i loši vremenski uvjeti u drugom i trećem tromjesečju koji imaju izuzetno velik utjecaj na sladoledni biznis’, navodi Uprava Leda u komentaru poslovnih rezultata.

Najavljuju poboljšanje poslovnih rezultata u zadnjem tromjesečju lansiranjem novih proizvoda u zimskom asortimanu. Za razliku od Konzuma i Jamnice, Ledo je osjetno smanjio obveze prema dobavljačima, što je rezultiralo smanjenjem novčanog tijeka od poslovnih aktivnosti za čak 236,2 milijuna kuna.

Belje nadmašilo plan
Rastom prihoda i dobiti Belje se plasiralo među uspješnije dijelove Todorićevog koncerna. Prehrambeni kombinat iz Darde ostvario je rast prihoda od tri posto (na 887,4 milijuna kuna), uz rast dobiti od čak 82 posto.

Međutim, profitabilnost tvrtke je i dalje izuzetno niska s obzirom da dobit iznosi svega 2,66 milijuna kuna. U Belju ističu da su proizvodnja i prodaja u promatranom razdoblju bili iznad plana te najavljuju uštede kroz daljnje poboljšanje organizacije proizvodnje.

Niža cijena ulja srezala dobit Zvijezde
Zbog niže cijene jestivih ulja tvornica ulja Zvijezda ostvarila je pad prihoda i osjetno nižu dobit. Ukupna dobit u prvih devet mjeseci iznosi 7,2 milijuna kuna, što je 58,1 posto manje nego lani, a prihod je oslabio 0,8 posto i iznosi 677,6 milijuna kuna. Poslovni rashodi manji su za 1,32 posto zbog nižih cijena sirovih ulja.

Predsjednik Uprave Zvijezde Goran Pajnić napominje da je na smanjenje dobiti utjecala manja bruto marža od prodaje jestivih ulja zbog nižih prodajnih cijena, ali i povećanje troška amortizacije zbog većih investicija. U trećem tromjesečju Zvijezda je uložila u investicije 8,96 milijuna kuna. Od toga je najznačajnije ulaganje u izgradnju pročišćivača otpadnih voda, izgradnja spremničkog prostora, te sanacija punionice i rafinerije.

Tisak bilježi najveći pad dobiti
Maloprodajni lanac Tisak je najviše je podbacio u odnosu na planirane poslovne rezultate. Pad dobiti od 62 posto (sa 9,94 na 4,10 milijuna kuna) dogodio se unatoč solidnom rastu prihoda od sedam posto (sa 2,07 na 2,22 milijardi kuna). Uprava Tiska priznaje da nije ostvaren planirani rezultat, a kao glavne uzroke podbačaja navode značajan pad prodaje tiskovina i racionalizaciju prodajne mreže.

S druge strane, rast prihoda od prodaje od 7,7 posto rezultat je rasta veleprodaje i promjene u strukturi trgovačke robe. U izvješću se navodi da su zbog usporenog rasta prihoda pokrenute mjere ušteda i optimiziranja poslovanja koje već daju rezultate, a značajniji učinci očekuju se u narednom razdoblju.

Dobit PIK-a Vinkovci 320,7 tisuća kuna
PIK Vinkovci u prvih su devet mjeseci ostvarili dobit od 320,7 tisuća kuna, što je smanjenje dobiti u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosila 2,1 milijun kuna.

Ukupni su prihodi tvrtke iznosili 242,07 milijuna kuna i povećani su 30 posto. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji su povećani 29,5 posto, na 222,2 milijuna kuna.

Ukupni rashodi tvrtke u prvih su devet mjeseci iznosili 241,7 milijuna kuna i povećani su 31,4 posto.

U financijskom izvješću se navodi kako je u tekućem razdoblju tvrtka ostvarila investicije u iznosu od 10,9 milijuna kuna, a sastojale su se od ulaganja u poljoprivredno zemljište, opremu te ulaganja u opremu za navodnjavanje. (Tportal)