Švicarski proizvođač čokolade Lindt & Spruengli izvijestio je u utorak o solidnom rastu prihoda u 2019. godini zahvaljujući dobrim rezultatima u Europi i otvaranju novih trgovina.

Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i kupnja odnosno prodaja imovine, Lindtovi su prihodi prošle godine porasli 6,1 posto. Ukupni su prihodi uvećani 4,5 posto, na 4,51 milijardu švicarskih franaka.

Na najvećem Lindtovom tržištu, onom u Europi, prodaja je porasla 6,2 posto zahvaljujući Njemačkoj, Austriji i Velikoj Britaniji, i to unatoč zabrinutosti zbog Brexita.

Na tržištu Sjeverne Amerike rast je iznosio 5,4 posto i bio je slabiji nego u prvoj polovini godine, zbog znatnog cjenovnog pritiska u promjenjivom maloprodajnom okruženju, tumače u švicarskoj kompaniji.

Izvanredni troškovi rezervacije i preustroja od oko 60 milijuna franaka, povezani s američkim tržištem, bit će neutralizirani jednokratnom poreznom olakšicom u istom iznosu pa neće utjecati na prijavljenu dobit, navode.

Proizvođači čokolade suočeni su sa slabijom potražnjom budući da se mnogi potrošači okreću zdravijim grickalicama. Lindt zasada odolijeva tom trendu zahvaljujući specijalnim proizvodima poput čokoladnih kuglica Lindor i tamne čokolade s ružičastim grejpfrutom.

“Tržišno okruženje i dalje je vrlo izazovno”, objavila je kompanija sa sjedištem u Kilchbergu na zueriškom jezeru, naglašavajući povećanje tržišnog udjela u svim važnim zemljama.

Kompletno poslovno izvješće za prošlu godinu bit će objavljeno 3. ožujka. U srednjoročnoj perspektivi uprava očekuje organski rast od pet do sedam posto. (Hina)