Dobrom glazbom do boljeg prometa

Odabir glazbene pozadine u prodajnom prostoru jednako je bitan element kao i oprema trgovine, ljubazno osoblje ili atraktivna lokacija

Dokazano je da pravilno¸odabrana glazba, puštana na odgovarajućoj razini, ne preglasno i nametljivo, može poboljšati raspoloženje potencijalnoga kupca i tako ga navesti na kupnju. Glazba može utjecati na brzinu kojom se kupci kreću velikim prodajnim prostorom, a dobro odabrana glazba kupce može usporiti, dakle duže zadržati u prodajnom prostoru. Logično je da će tada i više kupovati.

Podiže raspoloženje
Glazba također potiče emocije i emotivne reakcije, primjerice, vesela glazba puna ritma utječe na proizvodnju serotonina, tzv. enzima sreće. Povećana razina serotonina utječe na osjećaj sreće i sigurnosti, podiže raspoloženje kupca, što može utjecati na njegovu odluku o kupnji.

S druge strane lagana i tužna glazba može djelovati negativno, čak i depresivno, dok preglasna glazba predstavlja loš izbor i djeluje iritantno, ponajviše starijim potrošačima.

Glazba također ima vrlo važnu ulogu u marketinškim kampanjama većine trgovačkih lanaca, u kojima sudjeluju i mnogi hrvatski glazbenici. Glazba se mijenja svake godine s novom kampanjom, ili pak pojedina pjesma postaje “himna” trgovačkog lanca.

Konzum je tijekom godina kroz svoje marketinške kampanje surađivao s Novim Fosilima, Miroslavom Škorom, Ivanom Kovač i grupom Connect.

“Svaka glazbena podloga izabire se za točno određenu kampanju. Godine 2008. koristili smo ‘Americano song’ u izvedbi Davora Gobca, dok smo tijekom Europskoga nogometnog prvenstva 2008. godine u Konzumovim prodavaonicama emitirali navijačku himnu ‘Samo je jedno’ grupe Connect feat. Zaprešić boys”, kaže Ana Mitrović, voditeljica Konzumova ureda za odnose s javnošću.

Svjesni važnosti korištenja glazbe u prodajnom procesu, u Konzumu kontinuirano rade na stvaranju ugodne atmosfere u čemu važnu ulogu ima izbor glazbe koja se emitira na Radio Konzumu.

Prilagođena uvjetima
Trgovački lanac Mercator nema svoju “himnu”, a izbor aktualne skladbe za marketinške i promotivne akcije i kampanje prilagođava se njihovoj vrsti, dinamici i sadržaju.

kupnja-u-tisini“Mercator-H koristi se opusom pjesama domaćih i stranih izvođača koje emitira internim radijem. Riječ je o velikom broju kompilacija sastavljenih od poznatih hitova do tzv. pozadinske glazbe, koji se prilagođavaju dobu dana, sezonskim aktivnostima ili aktualnim događajima”, objašnjava Lea Marcijuš, direktorica Mercatorova sektora za odnose s javnošću. Hipermarket Interspar ima slogan “Baš za mene”, pa je tako i Intersparova “himna” pjesma“Baš za mene” u izvođenju Vanne. U radiospotovima obvezno koriste džingl “Baš za mene”, a glazba u prodajnim prostorima Interspara pušta se preko sustava Redi Tune. Glazbeni brojevi su unaprijed pažljivo odabrani i prilagođeni kupcima, pa čak i dobu dana.

“Gotovo 66% odluka o kupnji donosi se na licu mjesta zbog čega je glazba vrlo važna. Ne smije biti preglasna, pogotovo u hipermarketima, jer može izazvati nervozu i utjecati da kupci požele ubrzati kupnju i otići”, zaključuje Nives Fett iz Intersparova marketinga.

Faktor prepoznavanja
Da se pogrešnim odabirom glazbe može kupce odvratiti od kupnje svjesni su i u Dioni. “Tradicionalni marketinški miks više nije dovoljan za diferenciranje od konkurencije pa je korištenje alternativnih metoda ‘dopiranja’ do svijesti kupaca i utjecaja na njihovo ponašanje na prodajnome mjestu postalo nužnost. Glazba je jedna od tih metoda, te postaje faktor prepoznavanja i identificiranja s brendom, odnosno prodajnim mjestom”, ističe Alisa Tartaro, voditeljica marketinga Dinova – Diona d.o.o.

Jednako bitnim smatraju odabir glazbe za džingl koji mora biti lakopamtljiv i prepoznatljiv. “Korištenje poznatih hitova vrlo je zahvalno i takav džingl brže ‘ulazi u uho’ jer se postiže sinergijski učinak visoke prepoznatljivosti originalnog hita s adaptiranim džinglom”.

klasicna-glazbaDiona u marketinškoj kampanji koristi prerađenu varijantu pjesme ITD benda “Skidam te pogledom” koja u njihovoj verziji ima stihove “Skidam sve s police!”. U Dioni kažu kako su kupci spomenuti džingl vrlo dobro prihvatili te ga odmah prepoznaju kao Dionin brend.

‘Opjevane’ kampanje
U kampanjama lanca DM glazba zauzima gotovo glavnu ulogu, a korištene pjesme postaju i “himne” tih kampanja. Neke od njih osmišljene su posebno za DM i zapravo “opjevavaju”temu kampanje. Pjesma Toše Proeskog i Antonije Šole “Volim osmijeh tvoj” DM je kreirao uz stručnu pomoć producenta Mire Buljana, a napravljena je posebno za istoimenu DM-ovu kampanju.

Sličan primjer je pjesma Luke Nižetića “Zapleši sa mnom”, korištena u sklopu športsko-edukativnog projekta DM-a. “Neke od DM-ovih kampanja pratile su i već postojeće pjesme za koje se samo prilagođavao aranžman. Kampanju ‘Ti si ti si ti! – inicijativa za životno samopouzdanje pratila je skladba ‘Oluja’ Ane Rucner, a kampanju ‘Prekrižimo rak vrata maternice i dojke’ pratila je pjesma Lane Jurčević ‘Volim biti zaljubljena’”, navodi Marinka Akrap, voditeljica marketinga i odnosa s javnošću DM-a.

U spotovima koncerna DM koristi se pjesma benda Lisa “Colours Glow”, a u DM-ovim prodavaonicama pušta se moderna, ali nenametljiva glazba koja kupce ne ometa prilikom kupnje, što je u skladu s konceptom kupnje u DM-u.

Ispravak: “Vivaldi – Četiri godišnja doba”.