greenovation-dobitnici-midiTime je odabrano prvih 10 nositelja oznake Green Mark – Sign of Excellence jer su svi dobitnici nagrade ostvarili pravo petogodišnjeg korištenja i isticanja tog obilježja održive, odnosno zelene usluge, proizvoda, tehnologije

Prve hrvatske nagrade za razvoj zelenog gospodarstva Greenovation u deset kategorija dodijeljene su sinoć u Zagrebu u organizaciji Saveza za energetiku Zagreba i Hrvatske gospodarske komore (HGK) – Europske poduzetničke mreže Hrvatske, javlja HRT.

Time je odabrano prvih 10 nositelja oznake Green Mark – Sign of Excellence jer su svi dobitnici nagrade ostvarili pravo petogodišnjeg korištenja i isticanja tog obilježja održive, odnosno zelene usluge, proizvoda, tehnologije.

Ukupni pobjednik je grupacija Biovega na čelu s Jadrankom Boban Pejić. Naime, nagrada Greenovation u kategoriji najbolji ukupni program hrvatskog zelenog gospodarstva dodijeljena je toj grupaciji za projekt Grupacija Biovega – Biovega d.o.o., Makronova d.o.o., Planetopija d.o.o. i Bio-Zrno d.o.o., a Jadranka Boban Pejić proglašena je i najboljom menadžericom hrvatskog zelenog gospodarstva za projekt “Biovega d.o.o. – proizvodnja prirodne hrane, trgovina i usluge”.

U kategoriji najbolji start-up hrvatskog zelenog gospodarstva nagrađena je tvrtka Tehnoplast profili d.o.o. za projekt Industrijska proizvodnja pasivnih kuća, a u kategoriji najbolja usluga tvrtka Eko prijevoz d.o.o. za projekt EkoTaxi – Smanjenje CO2 emisija hibridnom tehnologijom. U kategoriji najboljeg proizvoda nagrađena je tvrtka Knauf Insulation d.o.o. za projekt Knauf Insulation Ecose Technology, a u kategoriji najbolja marketinška kampanja Savjet za zelenu gradnju u Hrvatskoj za projekt Green Building Professional – cjelogodišnji edukacijski program za zelenu gradnju i održavanje prostora s ciljem ostvarivanja uštede energije.

Za najbolji web program nagrađen je EPIEC za projekt Inovativni koncept pružanja usluge energetskog savjetnika po principu mobilnog zelenog ureda. U kategoriji najboljeg novinara hrvatskog zelenog gospodarstva proglašeni su Jasmina Trstenjak iz Lider Pressa za medijsko praćenje zelenih tema putem tjednika Lider, portala liderpress.hr i mjesečnika Tehnopolis te Mladen Iličković iz HRT-a za medijsko praćenje zelenih tema putem javne televizije.

Najboljim timom proglašeni su djelatnici tvrtke Ekoplanet d.o.o. za projekt Zbrinjavanje medicinskog otpada, a posebna nagrada za istaknuti nacionalni doprinos razvoju hrvatskog zelenog gospodarstva (inovacije u zelenom gospodarstvu) pripala je Stipanu Orčiću za projekt Uređaj za ultrazvučno tretiranje tla. (HRT)