Dodijeljene nagrade ženama poduzetnicama

Vlasnica Ljekarna Čebulc, prve privatne ljekarne u Dubrovniku, Marija Maja Čebulc dobitnica je nagrade za poduzetnicu godine, Milena Perković iz pulske Arena Hospitality Group proglašena je menadžericom godine, dok je socijalna poduzetnica godine Danijela Kasumović Maružin iz pulske tvrtke Punkt

Povodom Svjetskog dana poduzetnica Hrvatska udruga poslovnih žena KRUG dodijelila je godišnje nagrade uspješnim poslovnim ženama. Vlasnica “Ljekarna Čebulc”, prve privatne ljekarne u Dubrovniku, Marija Maja Čebulc dobitnica je nagrade za poduzetnicu godine, Milena Perković iz pulske “Arena Hospitality Group” proglašena je menadžericom godine, dok je socijalna poduzetnica godine Danijela Kasumović Maružin iz pulske tvrtke “Punkt”.

Prije 25 godina Marija Čebulc vjerom u vlastito znanje i iskustvo, upustila se u poslovne vode i u Dubrovniku otvorila prvu privatnu ljekarnu. Danas zapošljava 21 djelatnika, među njima sedam magistara farmacije i deset farmaceutskih tehničara. Milena Perković, svojom upornošću, sposobnošću i znanjem na području upravljanja, razvoja i strateškog marketinga, nekadašnji Arenaturist, a danas Arena Hospitality Group dovela je u jednog od predvodnika hrvatskog hotelijerstva i prepoznatljivi turistički brand.

Rušenje predrasuda

Tvrtka Danijele Kasumović Maružin pokazala se uspješnim projektom za pokretanje društvenih promjena i zapošljavanja marginaliziranih skupina na tržištu rada. Ovakva praksa ističe važnost integracija osoba s invaliditetom i mnogima može poslužiti kao primjer rušenja predrasuda.

“Naša uloga kao Udruge je da žene povezujemo, potičemo i pomažemo im na njihovom putu realiziranja ideja i ostvarenju snova, da im budemo oslonac. Udruga djeluje više od 20 godina s članicama iz cijele Hrvatske, a s novim članicama, planovima, aktivnostima i umrežavanjima, postajemo još snažnije”, istaknula je predsjednica Udruge Krug Gordana
Restović.

“Stvari idu nabolje, međutim nedovoljno brzo jer ravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada još uvijek nije postignuta. Najveće prepreke ženama u poduzetništvu vezane su uz nedostupnost informacija, novčanih sredstava, izobrazbe, a osim toga, manje su prisutne na tržištu rada te slabije plaćene u jednakim poslovima od muških kolega.

I zato želim jasno i nedvosmisleno poručiti kako će se HGK i dalje snažno zalagati za stvaranje takvog poslovnog okružja koje će pripadnicama ženskog spola olakšati put do zasluženih pozicija u poslovnom svijetu. I onda više nećemo razgovarati o ženskom poduzetništvu već samo o poduzetništvu. Jer će to značiti da živimo u društvu jednakih uvjeta i prilika za sve”, rekao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove Ivan Barbarić.

Žensko poduzetništvo

U ime predsjednice Republike Hrvatske, obratila se i predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca, predsjednica Istarskog Ogranka Kruga i višestruko nagrađivana poduzetnica gospođa Gordana Deranja te istaknula Bazu poslovnih žena Hrvatske u kojoj se nalaze sposobne i kvalificirane žene koje odmah mogu preuzeti upravljačke pozicije u kompanijama.

“Osim toga, u suradnji s kanadskom ambasadom pokrenut je i projekt 30 plus kojim se želi postići 30 posto žena menadžerica u upravama“, rekla je Deranja. U ime predsjednika Vlade i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta prisutnima se obratila državna tajnica Nataša Mikuš Žigman koja je pak istaknula kako su se programi financiranja ženskog poduzetništva do 2012. godine financirali iz nacionalnog proračuna, a od 2013. financiraju se iz EU sredstava te na njih otpada cca 20 posto što znači da ima prostora za daljnji razvoj.