schlecker-drogerija-largeNakon godina velikih gubitaka, prekasnih sanacija i investicija, sada je konačno svima jasno: lanac drogerija “Schlecker” ukoliko želi preživjeti mora zatvoriti čak svaku drugu filijalu. Time će bez posla ostati tisuće.

“Najveći lanac drogerija u Njemačkoj ‘Schlecker’ u budućnosti može opstati”, izjavio je Arnd Geiwitz, odvjetnik nadležan za sva pitanja vezana za stečaj ovog poduzeća.

No, za preživljavanje je ipak potrebno učiniti neke dubinske promjene kao što je primjerice zatvaranje svake druge filijale čime će svoja radna mjesta izgubiti više od polovice zaposlenika.

Zatvoreno bi trebalo biti oko 3000 filijala (do sada ih je bilo diljem zemlje oko 6000), dok bi svega 13.500 radnih mjesta trebalo ostati sačuvano. Od ovih mjera trebale bi ostati pošteđene one filijale koje su od nedavno prešle u vlasništvo poduzeća IhrPlatz – koja se zapravo također nalazi u rukama obitelji Schlecker kao i podružnice u inozemstvu.

Godine velikih gubitaka

Iako se u gotovo svakoj većoj njemačkoj shopping ulici nalazi barem jedna trgovina ovog lanca drogerija, njihov broj se smanjuje već godinama.

Primjerice, prošle je godine zatvoreno već oko 1400 trgovina, a prema posljednjim službenim podacima iz 2010. godine, “Schlecker” je sa svojih ondašnjih 47.000 zaposlenih zaradio oko 6,6 milijardi eura, ali uz operativni gubitak od oko 100 milijuna eura.

Prošle godine ovo poduzeće je konačno u javnost iznijelo podatak kako već više od tri godine posluje s velikim gubitcima.

U čemu je zapravo problem?
Glavni konkurenti ovog poduzeća, lanci “dm” i “Rossmann” imaju doduše manje filijala u odnosu na “Schlecker”, ali su znatno bolje i više zarađivali. Za razliku od njega, “dm” (kao i “Rossmann”) je tijekom prošlih godina ne zatvarao, već otvarao nove filijale uz dobit od oko 6,2 milijardi eura.

“Schlecker” se očigledno prekasno uključio u trend u kojem trgovine u kojima se prodaju šamponi, sapuni i sredstva za čišćenje, više ne smiju izgledati onako kako su izgledale još 70-tih godina.

Dok se “dm” primjerice sve više modernizirao i okretao u ponudi sve mlađoj publici, trgovine “Schleckera” ostale su većinski sve do danas onakve kakve su bile kad su i osnovane 1975. godine: uski prolazi, jednostavne police na kojima su “suhoparno” i često djelomično kaotično poslagani proizvodi.

Čak ni po svojim cijenama ovaj lanac posljednjih godina više nije mogao ostati konkurentan, iako je upravo zahvaljujući cijenama nižim od ostalih u početku i imao toliki uspjeh.

Ovo poduzeće je doduše investiralo u modernizaciju i sanaciju svojih trgovina i u ponudu, no te investicije su prema mišljenju mnogih, došle puno prekasno a i imale su svoju cijenu. “Schlecker” je investirao mnogo novaca koji nije uspio zaraditi a kupci su u međuvremenu radije odlazili u trgovine konkurenata.

Loš imidž donio je svoje
Drugi razlog neuspjeha je moglo bi se reći ono što se naziva – public relation, odnosno, odnosi s javnošću. Njih obitelj Schlecker, posebno otac i osnivač ovog lanca Anton Schlecker gotovo nikada nije naučio njegovati. A kada bi se ime ove obitelji i pojavilo u javnosti, povod je gotovo uvijek bio negativan.

Primjerice, kada su 1987. godine u spektakularnoj otmici oteta djeca Meike i Lars koje su otmičari vratili nakon isplate svote od 10 milijuna ondašnjih njemačkih maraka.

O obitelji Schlecker se puno pisalo i u svezi s time kako svoje zaposlenike slabo plaćaju, prisluškuju ih i špijuniraju postavljajući nedozvoljene video kamere.

Godine 1998. su čak Anton i njegova supruga Christa završili pred sudom zbog prijevare. U presudi je na kraju stajalo da su supružnici svoje zaposlenike svjesno prevarili navodeći kako ih plaćaju prema tarifnom ugovoru, no u stvarnosti su ih plaćali znatno manje. Schleckerovi su osuđeni na deset mjeseci uvjetne kazne zatvora a k tome su morali platiti i novčanu kaznu od jednog milijuna eura.

Godine 2010. su doduše kćerka Meike i sin Lars pokrenuli novu kampanju kako bi koliko toliko osvježili, odnosno spasili narušeni ugled, no očito su i ove mjere stigle prekasno. (Deutsche Welle)