drogerije - kupovne navike - ftd 777Analiza razvoja izabranih kategorija osobne njege i kućne kemije u razdoblju MAT lipanj 2016. u odnosu na MAT lipanj 2015. pokazuje da drogerije gube u razmjeni sa supermarketima, hipermarketima i diskontima

drogerije-kupovne-navike-bulletPrema podacima GfK Panela kućanstava ukupno 80% kućanstava u Hrvatskoj kupuje u drogerijama.

Pritom se u godišnjem razdoblju srpanj 2015. – lipanj 2016. (MAT lipanj 2016.) njihov postotak smanjio za 1%, frekvencija kupovine za 4%, dok je prosječan iznos računa porastao za 5% u odnosu na prethodno MAT razdoblje. Ukupna vrijednost potrošnje u drogerijskom formatu ostala je pritom nepromijenjena.

PLODINE NAJBRŽE RASTU
Kada analiziramo razvoj izabranih kategorija osobne njege i kućne kemije u razdoblju MAT lipanj 2016. u odnosu na MAT lipanj 2015. uočavamo da drogerije gube u razmjeni sa supermarketima, hipermarketima i diskontima.

Pritom se najveći udio novca prelijeva u supermarkete, ali viši indeks afiniteta prema hipermarketima (117) ukazuje na to kako su oni jednako snažan konkurent drogerijama u kategorijama osobne njege i kućne kemije.

odnos dobiti i gubitka drogerija u usporedbi s drugim formatimaKada proučavamo sve relevantne trgovce u kategorijama osobne njege i kućne kemije, iznenađuje nalaz kako najbrže rastući trgovac ne dolazi iz drogerijskog kanala, već je riječ o Plodinama. U razdoblju MAT lipanj 2016. Plodine povećavaju udio u novčaniku kupca (Share of Wallet – SOW) u osobnoj njezi za 15%, a SOW u kućnoj kemiji za 8%.

Najprimjetniji rast ovaj riječki trgovac bilježi u njezi lica, ženskoj njezi, omekšivačima i deterdžentima za rublje te u sredstvima za ručno pranje posuđa.

Plodine uzimaju gotovo svim konkurentima uz izuzetak Interspara.

Relativno najveći udio u dobitku Plodina dolazi od dm-a i Kauflanda pri čemu je najveći afinitet primjetan u razmjeni s Kauflandom (135) i Lidlom (120).

odnos dobiti i gubitka Plodina u usporedbi s konkurentima
NAJUSPJEŠNIJE KATEGORIJE
Kako pojedini trgovac upravlja kategorijama osobne njege i kućne kemije? Odgovor nudi Share of Wallet analiza u kojoj smo identificirali kojim kategorijama pojedini trgovac upravlja uspješnije, a kojim kategorijama manje uspješno.

Pritom u ovoj analizi ne uspoređujemo trgovce na način da možemo tvrditi kako je jedan uspješniji od drugoga, nego na način da je jedna kategorija u asortimanu određenog trgovca uspješnija od drugih kategorija u njegovom asortimanu.

share of wallet indeksi trgovacaTako su npr. najuspješnije kategorije osobne njege u Konzumu ženska intimna njega, zubna pasta te mlijeko za tijelo, dok je njega lica najmanje uspješna kategorija.

Kaufland je najuspješniji u zubnim pastama i toaletnim sapunima, Plodine u bojama za kosu, zubnim pastama i toaletnim sapunima, dm u njezi lica i bojama za kosu, Müller u šamponima, Bipa i Kozmo u bojama za kosu i dezodoransima.

Najuspješnija kategorija kućne kemije u Konzumu i Mülleru su omekšivači rublja, u Kauflandu i Plodinama deterdženti za rublje, u dm-u sredstva za perilicu posuđa i osvježivači zraka, u Bipi wc blokovi i osvježivači zraka, a u Kozmu sredstva za čišćenje.

Mladen Kožić
mladen.kozic@gfk.com
Client Relationship Manager
gfk logo