Ministrica financija Martina Dalić je na upit o sudbini drugih takvih tvrtki koje priželjkuju model C za spas svojega poslovanja decidirano za www.banka.hr izjavila da “podržavljenje nije rješenje ekonomskih problema!”

martina-dalic-midiNakon što mu je Vlada kao prvoj, i zasad jedinoj, tvrtki u Hrvatskoj odobrila sanaciju po tzv. modelu C za poduzetnike u poteškoćama, Badel 1862 će na skupštini dioničara 20. kolovoza konačno i provesti najprije smanjenje temeljnog kapitala zbog nagomilanih gubitaka, a potom njegovo povećanje tako što će država potraživanja pretvoriti u ulog. Iako se i niz drugih tvrtki, među kojima i Jadrankamen s Brača, nada da će im biti odobren ovakav model, čini se da neće biti mnogo onih kojima će to biti i odobreno.

Naime, ministrica financija Martina Dalić je na upit o sudbini drugih takvih tvrtki koje priželjkuju model C decidirano za www.banka.hr kazala da “podržavljenje nije rješenje ekonomskih problema!”.

Kad je pak riječ o Badelu, njegov gubitak iz 2010. u iznosu od 260,87 milijuna kuna, te dio nepokrivenog gubitka iz 2009. od 130,52 milijuna kuna pokrit će se na način da će se temeljni kapital smanjiti s 225,63 na 75,21 milijun kuna, odnosno za više od 150 milijuna kuna. To će se provesti smanjenjem nominalnog iznosa dionice Badela sa 300 na 100 kuna po dionici.

Potom će se, uz isključenje prava prvenstva postojećih dioničara, temeljni kapital povećati za 238,55 milijuna kuna na ukupno 313,76 milijuna kuna izdavanjem 2.385.510 dionica nominale 100 kuna, što predstavlja 76,03 posto temeljnoga kapitala društva. Kako država već ima nekoliko postotaka Badelovih dionica, njezin će udjel narasti na oko 80 posto.

Temeljni kapital povećava se ulaganjem prava, odnosno unosom 206,55 milijuna kuna potraživanja koja Republika Hrvatska ima prema Badelu na ime PDV-a i trošarina s kamatama, te unosom u ulog  još 32 milijuna kuna potraživanja državnog Kapitalnog fonda.

Preostalih 21,15 milijuna kuna koje Ministarstvo financija potražuje od Badela neće se pretvoriti u ulog, već će za taj iznos tvrtki biti odobrena obročna otplata duga.

Ostatak Badelova gubitka od 240,98 milijuna kuna iz prethodnih godina nastao ulaganjem u Kalničke vode Bio natura d.d. pokrit će se iz dobiti u budućem poslovanju.

Da Vlada nije pristala spašavati Badel po ovom modelu, tvrtka bi završila u stečaju. No, u obrazloženju Vladine odluke navodi se kako svi pokazatelji društva ukazuju na mogućnost pozitivnog poslovanja u budućnosti. Usto, niža nominalna vrijednost dionica primjerena je njezinoj tržišnoj cijeni koja se u petak kretala oko 70 kuna. (Bankamagazin)