dubai-trgovacki-centar-ftdDubai bi se u 2013. mogao suočiti s prevelikim brojem nepopunjenih prostora u šoping centrima i premalim brojem turista-kupaca, upozorava se utjecajna savjetodavna tvrtka u najnovijem izvješću.

“Prostor šoping centrima Dubaija u razdoblju od 2010. do 2013. uvećat će se za nekih 30 posto”, stoji u izvješću međunarodne savjetodavne tvrtke za tržište nekretnina Colliers International.

Prema tome izvješću, tržište Dubaija 2013. bit će preplavljeno s preko milijun kvadratnih metara viška bruto prostora za najam.

“Maloprodajni sektor emirata Dubai bilježi snažnu turističku potražnju, no ona će vjerojatno biti prigušena kao posljedica utjecaja globalne financijske krize”, ističe Colliers.

U izvješću se nadalje ističe da će maloprodajni sektor susjednog Abu Dhabija, gdje i dalje manjka maloprodajnog prostora za najam, do 2013. ubilježiti povećanje površine za najam na 874.500 kvadratnih metara, te na gotovo 1,1 milijun kvadratnih metara u 2015.

Dubai se razvio u globalnu maloprodajnu platformu i točku ulaska za međunarodne brendove u tu regiju, dok naftom bogati Abu Dhabi očekuje značajan rast maloprodajnog prostora u kombinaciji sa snažnom kupovnom moći domaćih potrošača.

Dubai se nametnuo kao regionalno trgovinsko i turističko središte, privukavši na milijarde dolara ulaganja u velike i moderne šoping centre, obogaćene turističkim atrakcijama kao što je zatvoreno skijalište i ogromni akvarij.

No, njegovom je gospodarstvu globalna financijska kriza zadala težak udarac, gotovo potpuno zamrznuvši njegov snažno rastući sektor nekretnina, dok se upravo turizam i trgovina smatraju motorima gospodarskog oporavka. (H)