dukat-proizvodna-traka-mlijeko-ftdMliječna industrija Dukat je u prvom polugodištu ove godine poslovala s neto dobiti od 44,7 milijuna kuna, što je smanjenje u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 34,5 posto, podaci su iz polugodišnjeg financijskog izvješća Dukat grupe.

Ta je mliječna grupacija u prvih šest mjeseci realizirala prihode od prodaje u iznosu od 1,15 milijardi kuna, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje porast za 3,7 posto.

Pritom su prihodi od prodaje na domaćem tržištu, u iznosu od 777,9 milijuna kuna, povećani za 3,2 posto, dok su prihodi od prodaje na međunarodnim tržištima porasli za 4,8 posto, na 373,1 milijun kuna.

Operativna dobit (EBIT) u prvih je šest mjeseci ove godine iznosila 54,6 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini smanjenje za 32,6 posto.

Poslovanje u prvom polugodištu, kako navodi Uprava Dukata, obilježilo je nastavak nepovoljnih tržišnih uvjeta i negativnih trendova iz prethodne godine.

Pad kupovne moći potrošača i promjene potrošačkih navika s izravnim, negativnim utjecajem na strukturu prodaje i prodajne rezultate, smanjenje proizvođačkih cijena te rast otkupnih cijena svježeg sirovog mlijeka, ključni su čimbenici koji su obilježili poslovanje u prvih šest mjeseci ove godine, ističu iz Dukat grupe.

Vrijednost ulaganja te grupe u dugotrajnu imovinu u prvom je polugodištu iznosila 46,9 milijuna kuna, a najviše se investiralo u hlađeno skladište fermentiranih proizvoda u zagrebačkom proizvodnom pogonu Dukata te u skladište gotovih proizvoda KIM Mljekare Karlovac.

Dukat je danas objavio i podatke za maticu, Dukat d.d. koji je u prvom polugodištu realizirao prihode od prodaje u iznosu od 861,4 milijuna kuna, što je porast za 7,9 posto.

Operativna dobit (EBIT) u prvih je šest mjeseci ove godine iznosila 39,9 milijuna kuna, što je smanjenje za 25,7 posto.

Dukat d.d. je u prvih šest mjeseci zabilježio povećanje neto dobiti za 8,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje i neto dobit je iznosila 47,6 milijuna kuna.

No, iz Dukata napominju da je dio zadržane dobiti povezanih društava iz prethodnih godina u ukupnom iznosu od 18,2 milijuna kuna uključena u financijske prihode Dukata d.d. (H)