Dukat grupa je u 2012. ostvarila neto dobit od 110 milijuna kuna, što je smanjenje od 4,6 posto u odnosu na godinu prije, podaci su iz konsolidiranog preliminarnog nerevidiranog financijskog izvješća te tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Razlozi slabljenja uspješnosti poslovanja pronalaze se na više razina; unatoč internim programima uštede i optimizacije poslovnih procesa nije se uspjela održati profitabilnost na razini lanjske ponajviše zbog nastavka negativnih gospodarskih pokazatelja, pada kupovne moći, negativnih utjecaja na strukturu prodaje i prihoda od prodaje, smanjenja proizvođačkih cijena te rasta ulaznih troškova, navodi se u izvješću.

Prihodi od prodaje Dukat grupe dosegnuli su lani 2,44 milijarde kuna i u odnosu na 2011. bili su veći za 0,5 posto. Prihodi od prodaje na domaćem tržištu, koji čine 66 posto ukupnih prihoda od prodaje, iznosili su 1,61 milijardu kuna i manji su za 1,5 posto.

Istodobno su povećani prihodi od prodaje na međunarodnim tržištima, za 4,5 posto, na 830,6 milijuna kuna. Najveći rast ostvaren je na tržištu Srbije, navodi se u izvješću.

Po podacima iz izvješća, poslovni prihodi Dukat grupe u 2012. godini iznosili su 2,47 milijardi kuna, što je 0,5 posto više nego godinu prije, dok su poslovni rashodi uvećani 0,9 posto, na 2,33 milijarde kuna. Operativna dobit (EBIT) u prošloj godini bila je 145,2 milijuna kuna te je bila manja za 5,5 posto u odnosu na 2011. godinu.

Po podacima iz izvješća, Dukat grupa je u prošloj godini u dugotrajnu imovinu uložila 72,6 milijuna kuna, a najviše je investirano u proizvodne pogone u Hrvatskoj i Srbiji.

Konsolidirano izvješće odnosi se na matičnu tvrtku Dukat d.d., karlovački KIM, tvrtku LA LOG iz Sesveta, Somboled u Srbiji te tvrtke u BiH Dukat mljekara i INMER. Matično društvo Dukat d.d. je u 2012. ostvarilo neto dobit od 74,9 milijuna kuna, što je pad od 38,6 posto u odnosu na godinu prije.

Prihodi od prodaje smanjeni su 2,9 posto, na 1,75 milijardi kuna, pri čemu su prihodi od prodaje na domaćem tržištu pali za 1,9 posto, na 1,56 milijardi kuna, a na inozemnom za 10,5 posto, na 190 milijuna kuna. (H)