dukat-bio-mlijekoDukat mliječna industrija predstavila je prvo hrvatsko mlijeko iz ekološkog uzgoja – Dukat BIO mlijeko

Dukat BIO mlijeko proizvod je domaćih mliječnih farmi certificiranih za ekološku proizvodnju mlijeka i jedino je domaće mlijeko koje nosi oznake “Hrvatski EKO proizvod” i “Mlijeko hrvatskih farmi”, garanciju ekološke kvalitete i domaćeg podrijetla proizvoda.

Nakon prošlogodišnjeg predstavljanja prvog trajnog mlijeka u boci, Dukat u ovoj godini ponovno radi velik korak naprijed i prvi put u domaćoj mliječnoj industriji otvara segment mliječnih proizvoda iz ekološkog uzgoja, ističe se u priopćenju Dukata.

“Jačanjem ekološke osviještenosti potrošača snažno raste potražnja za ekološkim proizvodima. Kao najvećem otkupljivaču svježeg sirovog mlijeka u Hrvatskoj, naša je obveza s jedne strane potrošaču ponuditi proizvod kakav traži, a s druge strane potaknuti i podržati naše kooperante u prelasku s konvencionalne na održivu, ekološku proizvodnju mlijeka”, rekao je Alen Fontana, generalni direktor Dukata, izrazivši pritom zadovoljstvo što su prve hrvatske ekološke mliječne farme upravo one Dukatovih kooperanata.

On je istaknuo kako se svježe sirovo mlijeko iz ekološkog uzgoja trenutno otkupljuje s četiri velike ekološke mliječne farme s područja Slavonije, a u postupku certifikacije još je desetak mliječnih farmi kooperanata Dukata.

Narušavanje ravnoteže prirodne flore i faune, zdravlja i plodnosti tla te čistoće voda i zraka osnažilo je spoznaje o važnosti ekologije pa tako i ekološke poljoprivrede. Njezin intenzivan razvoj započinje 90-ih godina kao odgovor na nepovoljne utjecaje industrijalizacije i intenzivnog razvoja konvencionalne poljoprivredne proizvodnje, tzv. zelene revolucije.

Ekološke mliječne farme predstavljaju zatvoren agroekosustav unutar kojeg se provodi uravnotežen uzgoj bilja i životinja prema strogim načelima i propisima ekološke poljoprivredne proizvodnje.

Ekološki uzgoj biljaka za prehranu životinja, cjelovita, organska prehrana te prirodna gnojidba tla procesi su koji u najvećoj mjeri karakteriziraju ekološku proizvodnju mlijeka i pridonose prirodnoj plodnosti zemlje, čistoći zraka i voda te biološkoj raznolikosti, izbjegavajući upotrebu onečišćivača tla.

“Potrošači koji odabiru prehrambene proizvode iz ekološkog uzgoja, pa tako i Dukat BIO mlijeko, pokazuju visok stupanj ekološke osviještenosti te daju vlastiti doprinos preobrazbi konvencionalne u održivu, ekološku poljoprivredu u Hrvatskoj, zaključio je Fontana.