dukat-mlijecna-industrija-zagreb-utovar-ftdMliječna industrija Dukat u prvih je šest mjeseci ove godine ostvarila 23,1 milijuna kuna neto dobiti, što je pad u odnosu na isto razdoblje lani za 24,5 milijuna kuna odnosno za 51,4 posto, podaci su iz financijskog izvješća Dukata objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Poslovanje u prvih šest mjeseci obilježio je nastavak snažno negativnih trendova iz prethodnih razdoblja pa je tako 2012. četvrta godina u nizu u kojoj se bilježi usporen rast te pad dobiti, navodi se u izvješću.

Razlozi slabljenja uspješnosti poslovanja su nastavak negativnih gospodarskih pokazatelja i jačanje opće nesigurnosti potrošača, pad kupovne moći i promjene potrošačkih navika, smanjenje proizvođačkih cijena te rast ulaznih troškova uz visoke cijene sirovog mlijeka, navode iz Dukata.

U tvrtki također ističu kako unatoč internim programima ušteda i optimizacije poslovnih procesa nisu uspjeli održati profitabilnost tvrtke na razini lanjske.

Dukat je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci ostvario ukupne prihode od 844,6 milijuna kuna, što je 5,3 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Prihodi od prodaje iznose 831,4 milijuna kuna i manji su za 3,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Pritom prihodi od prodaje na domaćem tržištu, koji čine 88,6 posto ukupnih prihoda od prodaje, iznose 736,5 milijuna kuna i manji su za 3 posto.

Prihodi od prodaje na međunarodnim tržištima, koji čine 11,4 posto ukupnih prihoda od prodaje, iznose 94,9 milijuna kuna i manji su za 6,9 posto.

Ukupni rashodi Dukata u prvom su polugodištu iznosili 815,6 milijuna kuna i smanjeni su 2,5 posto prema istom razdoblju prošle godine.

Grupa Dukat je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 39,8 milijuna kuna, što je pad u odnosu na isto razdoblje lani za 4,9 milijuna kuna odnosno za 11 posto. (H)