trgovina-konzum-prodavacica-midiPad prometa na malo na godišnjoj razini zabilježen je nakon osam mjeseci uzastopnog rasta

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u ožujku je u odnosu na veljaču bio nominalno veći za 16,9 posto, a realno za 15,7 posto, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na ožujak 2010. porastao nominalno za 1,3 posto, a realno je manji za dva posto, objavio je u četvrtak Državni zavod za statistiku (DZS).

U ožujku je tako nakon osam mjeseci uzastopnog rasta zabilježen pad prometa na malo na godišnjoj razini.

Statistika prometa trgovine na malo prema trgovačkim strukama pokazuje da je promet u ožujku u odnosu na veljaču nominalno porastao u svim trgovačkim strukama.

U najvažnijoj trgovačkoj struci, nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koja u ukupnoj maloprodaji ima 35,2 postotni udio, u ožujku je u odnosu na veljaču promet nominalno porastao za 12,4 posto.

U maloprodaji motornih goriva i maziva, koja u ukupnoj maloprodaji sudjeluje s 19 posto, promet je porastao za 17,5 posto, u maloprodaji željezne robe, boje i stakla za 37,4 posto, duhanskih proizvoda 14,2 posto itd.

Na godišnjoj razini pak, u ožujku ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, porast prometa zabilježen je u osam trgovačkih struka, najviše u prodaji motornih goriva i maziva, za 15 posto, što se može pripisati rastu cijena naftnih derivata.

Rast prometa ostvaren je i u maloprodaji željezne robe, boje i stakla za 8,8 posto, maloprodaji duhanskih proizvoda za 4,3 posto itd.

Maloprodaja je na godišnjoj razini pala u deset trgovačkih struka, a najviše u maloprodaji električnih aparata za kućanstvo za 18,6 posto. (H)