Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj su u ožujku ove godine bile 0,2 posto niže nego u veljači, dok su na godišnjoj razini, prema ožujku prošle godine, bile niže za 3,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Kada se isključe cijene energije, proizvođačke su cijene u trećem ovogodišnjem mjesecu na mjesečnoj razini pale za 0,2 posto, a na godišnjoj razini za 2,1 posto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem su tržištu u ožujku u odnosu na prethodni mjesec bile niže za 0,2 posto, dok su prema ožujku lani smanjene za 3,1 posto.

I cijene po kojima su se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem tržištu prodavali na stranim tržištima u ožujku su na mjesečnoj razini pale za 0,2 posto, a u odnosu na ožujka 2013. godine za 3,1 posto.

Promatrano prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u ožujku su u odnosu na veljaču proizvođačke cijene u najznačajnijoj, prerađivačkoj industriji pale za 0,2 posto.

U rudarstvu i vađenju proizvođačke su cijene istodobno smanjene za 0,4 posto, dok su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji ostale nepromijenjene, a u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša porasle za 0,2 posto.

Na godišnjoj razini pak, u ožujku ove godine prema istom mjesecu lani, najizrazitiji pad proizvođačkih cijena statistika bilježi u rudarstvu i vađenju, i to za 8,3 posto, dok su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji pale za 4,2 posto, a u prerađivačkoj industriji za 2,8 posto.

Istodobno je rast proizvođačkih cijena, za 0,5 posto, zabilježen u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša. (Banka.hr / Hina)