U Hrvatskoj je u studenome prošle godine potrošnja u maloprodaji porasla za 5,8 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana prije, što je već 51. mjesec zaredom kako raste, i to brže nego u prethodnom mjesecu.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u studenome ojačala za 2,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na studeni 2017. porasla za 5,8 posto.

To je brži rast nego u listopadu, kada je potrošnja porasla 4,5 posto na godišnjoj razini, i najbrži od siječnja prošle godine.

“Posljednji podaci DZS-a za studeni potvrdili su nastavak povoljnih kretanja u maloprodaji uz ubrzavanje nominalnih i realnih stopa rasta trgovine na malo i na mjesečnoj i na godišnjoj razini“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Tako je u studenome nastavljen rekordni pozitivni trend, s obzirom da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji put zabilježen u kolovozu 2014. godine. Rast potrošnje 51 mjesec zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.

“Na trend rasta maloprodajnoga prometa zasigurno su utjecala i povoljna kretanja indeksa pouzdanja, raspoloženja i očekivanja potrošača, ali i očekivano dobri rezultati iz turizma“, kažu analitičari RBA.

U studenome je na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 3,3 posto, dok je maloprodaja neprehrambenim proizvodima skočila za 10,6 posto.

U prvih 11 mjeseci prošle godine promet u trgovini na malo realno je porastao za 3,8 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

Analitičari RBA i idućih mjeseci očekuju rast prometa u trgovini na malo.

“Odluka Vlade o povećanju neoporezivog iznosa za prigodne nagrade u posljednjem mjesecu 2018. mogla bi se u prosincu pozitivno odraziti na pokazatelje prometa u trgovini na malo na godišnjoj razini, dok bi one na mjesečnoj razini trebala podržavati i snažnija blagdanska potrošnja. Podržana pozitivnim godišnjim stopama rasta u prvih jedanaest mjeseci, 2018. godina bi trebala biti peta u nizu u kojoj je zabilježen rast maloprodaje”, zaključuju analitičari RBA.