DZS potvrdio rast potrošnje u rujnu od 4,5 posto

Državni zavod za statistiku (DZS) potvrdio je u četvrtak svoju prvu procjenu o realnom rastu prometa od trgovine na malo u rujnu od 4,5 posto na godišnjoj razini, što je već 25. mjesec zaredom kako potrošnja raste

rast-potrosnje-trgovina-midiDZS je objavio da je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u rujnu, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao za 3,5 posto, a realno za 4,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. To je nešto sporiji rast nego u kolovozu, kada je potrošnja skočila 5,1 posto na godišnjoj razini, najviše od rujna 2007. godine.

Time je nastavljen rekordni pozitivni trend, s obzirom da potrošnaj raste već 25 mjeseci zaredom, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

Na mjesečnoj je razini u rujnu, prema sezonski i kalendarski prilagođenim indeksima, promet od trgovine na malo zabilježio realni pad od 0,1 posto.

Promatrano prema trgovačkim strukama, a prema izvorno neprilagođenim indeksima, u rujnu je na godišnjoj razini najviše, za 14,6 posto, porastao promet u trgovini na malo motornim vozilima, dijelovima i priborom za motorna vozila, motocikle i dijelove.

Za 6,5 posto porastao je, pak, promet u trgovini na malo audio i videoopremom, željeznom robom i staklom, električnim aparatima za kućanstvo, namještajem i drugim proizvodima za kućanstvo, dok je rast prodaje od 6,1 posto zabilježen u segmentu ostalih nespecijaliziranih prodavaonica.

S rastom od 6 posto slijedi promet u ljekarnama, medicinskim, ortopedskim, kozmetičkim i toaletnim proizvodima, dok je promet računalnom opremom, knjigama i novinama, igrama i igračkama, cvijećem i sadnicama, satovima i nakitom, kao i ostaloj maloprodaji u specijaliziranim prodavaonicama porastao za 4,7 posto na godišnjoj razini. (tportal.hr/Hina)