DZS: Povećan prirod pšenice, ječma i zobi

Pšenice je ove godine proizvedeno 770 tisuća tona, što je 4,3 posto više nego u godini ranije. Prirod po hektaru je iznosio 5,5 tona, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je bio 5,4 tone po hektaru

Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o ostvarenom prirodu ranih usjeva u 2019. pokazuju povećanje priroda pšenice, ječma i zobi, dok je pao prirod uljane repice.

Prema privremenim podacima DZS-a, pšenice je ove godine proizvedeno 770 tisuća tona, što je 4,3 posto više nego u godini ranije. Prirod po hektaru je iznosio 5,5 tona, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je bio 5,4 tone po hektaru.

Uzrok povećanom prirodu pšenice, kako navode statističari, je veća žetvena površina, i to za 4.000 hektara.

Rast je zabilježen i kod ječma kojeg je ove godine proizvedeno 14 posto više ili 260 tisuća tona, a prirod po hektaru je iznosio 4,9 tona, što je povećanje u odnosu na godinu ranije kada je bio 4,5 tona.

Ove je godine povećana i proizvodnja zobi, za 26,7 posto, na 57 tisuća tona. Prirod po hektaru je iznosio 3 tone, što je rast u odnosu na prošlu godinu kada je bio 2,8 tona.

Smanjen prirod uljane repice
Podaci DZS-a pokazuju da je ove godine pala proizvodnja uljane repice i to za 35,9 posto, na 100 tisuća tona. Prosječan prirod uljane repice po hektaru je iznosio 2,5 tona, što je pad u odnosu na godinu ranije kada je iznosio 2,8 tona po hektaru.

Uzrok smanjenom prirodu uljane repice, napominju iz DZS-a, je manja žetvena površine i to za 15 tisuća hektara. (Hina)