U Hrvatskoj je u studenom prošle godine promet u trgovini na malo realno porastao za 2,2 posto na godišnjoj razini, revidirani su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.

To je nešto više u odnosu prvu procjenu, objavljenu krajem 2014. godine, o rastu prometa u maloprodaji za 2,1 posto.

Tim podatkom potvrđeno je da potrošnja u Hrvatskoj raste već četvrti mjesec zaredom, i to u studenom znatno brže nego u listopadu, kada je promet u trgovini na malo realno rastao za 0,3 posto na godišnjoj razini.

Prema najnovijim podacima DZS-a, promet od trgovine na malo što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u studenom je, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao 1,3 posto, a realno za 2,2 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

U svim djelatnostima ostvaren je u tome mjesecu realni rast prometa u maloprodaji na godišnjoj razini, pri čemu najveći u trgovini na malo neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima, za 5,1 posto.

Slijede trgovina na malo osim specijalizirane trgovine motornim gorivima i mazivima, s rastom prometa od 3,3 posto te trgovina na malo osim motornim vozilima i motociklima, za 3,1 posto, dok je promet u trgovini na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima rastao za 1,5 posto, a u ostalim djelatnostima za 1,3 posto. (SEEbiz / Hina)