DZS: U lipnju promet industrije porastao 15 posto

Ukupni promet hrvatske industrije u lipnju ove godine je na mjesečnoj razini porastao za 1,8 posto, dok se na godišnjoj razini bilježi rast od 15 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u lipnju je, u odnosu na svibanj, porastao za 1,8 posto, prvenstveno zbog rasta prometa na domaćem tržištu za 3,8 posto. Na stranom je tržištu, pak, promet pao za 2,7 posto.

Na godišnjoj je razini u lipnju ukupni promet industrije, kalendarski prilagođen, zabilježio rast od 15 posto. Pritom je na domaćem tržištu zabilježen rast prometa za 14,6 posto, a na stranim tržištima za 10,6 posto.

Kumulativni podaci za prvih šest mjeseci ove godine, izračunati iz kalendarski prilagođenih indeksa, pokazuju da je promet industrije u tom razdoblju bio za 8,9 posto veći nego u prvih šest mjeseci lani.

Promatra li se prema glavnim industrijskim granama, u šestom mjesecu ove godine prema mjesecu ranije porasla je ukupna prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za pet posto.

Istodobno je ukupna prodaja energije manja za 17 posto, kapitalnih proizvoda za 9 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,3 posto, a intermedijarnih proizvoda za 3,7 posto.

Međugodišnja usporedba, pak, ukazuje na veći promet energijom za 30,7 posto, netrajnim proizvodima za široku potrošnju za 16,7 posto, trajnim proizvodima za široku potrošnju za 11,8 posto, intermedijarnim proizvodima za 9,8 posto i kapitalnim proizvodima za 0,3 posto. (Hina)

Prethodni članakDZS: Ovogodišnji urod pšenice 39,8 posto manji
Sljedeći članakRast u skupini G20 premašit će tri posto ove i iduće godine