Matteo Patrone midiProdajom Danube Foods Grupe fondu Mid Europa Partners, poljoprivredni sektor u Srbiji ulazi u novu fazu razvoja, kao privlačniji investitorima, ocjenjuje EBRD.

Kako se navodi u priopćenju, EBRD je podržala to preuzimanje grupe koja objedinjuje vlasništvo u mljekari Imlek, konditorskoj kompaniji Bambi i tvornici vode i sokova Knjaz Miloš, s kreditom od 60 milijuna eura i ulaganjem u kapital od 20 milijuna eura.

Kao dioničar, navodi se, EBRD će se usredotočiti na unapređenja kroz uvođenje najbolje prakse korporativnog upravljanja, zaštite okoliša i zdravstvenih i sigurnosnih standarda, što će podržati primjenu standarda EU za sigurnost i kvalitetu hrane u Srbiji.

Direktor EBRD-a za Srbiju Matteo Patrone rekao je kako transakcija za EBRD predstavlja priliku da potvrdi spremnost da podrži investicije u regiji, što je još važnije u izazovnim ekonomskim uvjetima.

“Time što je postala dioničar EBRD će uzeti udjela u oblikovanju transformacije pojedinih vodećih poduzeća u Srbiji, što je uzbudljiv zadatak kojem ćemo prići s entuzijazmom i odlučnošću”, rekao je Patrone.

Voditelj sektora za poljoprivredu za srednju i jugoistočnu Europu u fondu Mid Europa Partners, Miljan Ždrale, rekao je da će kompanije Danube Foods Grupe biti osnova za rast fonda.

EBRD je od početka rada u Srbiji 2001. godine investirala više od 3,8 milijardi eura u 187 projekata, većinom u financijski sektor, industriju, trgovinu, poljoprivredu, energetiku i infrastrukturu.

Danube Foods Grupa, u čijem vlasništvu su Imlek, Mlekara Subotica, Bambi i Knjaz Miloš, prodana je u veljači investicijskom fondu Mid Europa Partners za 575 milijuna eura. Taj fond je bio vlasnik i SBB-Telemah grupe, koju je prodao u listopadu 2013. godine američkom investicijskom fondu Kohlberg Kravis Roberts (KKR).