EK uvrstila i mandarine u prijedlog nove uredbe o interventnim mjerama

Europska komisija (EK) u prijedlog nove uredbe o interventnim mjerama za voće i povrće uvrstila je i mandarine, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Navode kako je na današnjem radnom sastanku Radne skupine za voće i povrće EK razmatran prijedlog nove uredbe o interventnim mjerama u sektoru voća i povrća, a vezano za zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU u Rusku Federaciju.

Prema prijedlogu Komisije, a na intervenciju zemalja proizvođača, u prijedlog nove uredbe bit će uvrštene i mandarine.

“Drago nam je što je EK uvažila naš zahtjev te će uvrstiti agrume u prijedlog uredbe. Na ovaj način ćemo omogućiti našim proizvođačima da smanje štete koje su nastale zbog zabrane izvoza u Rusku Federaciju”, izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

“Osim mjera intervencije za koju smo se izborili, preporučili smo našim proizvođačima voća i povrća da se maksimalno pokušaju angažirati u traženju plasmana na druga tržišta Europske unije i u treće zemlje”, kazao je Jakovina.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Jakovina na sjednici Vijeća ministara poljoprivrede EU, koja je održana 5. rujna, a na kojoj se raspravljalo o ruskoj zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU, skrenuo pažnju na problem izvoza hrvatskog voća (jabuka i mandarina) u Rusiju.

Hrvatsko izaslanstvo tada je pozdravilo mjere koje je poduzela EK i ocijenilo da idu u dobrom smjeru, ali je iznijelo stajalište kako ih je potrebno doraditi te tako osigurati jednaku razina potpore za sve pogođene proizvođače u zemljama članicama. Zatraženo je da se proširi obuhvat proizvoda za koje će se odobriti potpora te uključe agrumi u okvir interventnih mjera.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, proizvodnja mandarina u Hrvatskoj u 2012. iznosila je 51.080 tona, dok je u 2013. iznosila 40.317 tona. Od toga je u 2013. u Rusiju izvezeno 3.307 tona u vrijednosti od 1,53 milijuna eura.

Na razini EU ukupna proizvodnja agruma u 2013. je iznosila 8,6 milijuna tona od čega je izvezeno 9 posto ili 779.000 tona, a u Rusiju je izvezeno 152.000 tona ili 19 posto ukupnog izvezenih agruma.

EU je za sektor voća i povrća predvidjela tri mjere – povlačenja s tržišta, zelene berbe i neubiranja plodova. (SEEbiz / Hina)