ekonomija-gospodarstvo-midiZagrebački ekonomski institut (ZEI) na konferenciji za medije u srijedu predstavio je najnovije prognoze gospodarskog rasta te nove indikatore za praćenje gospodarskih trendova.

Iako je Institut revedirirao godišnju stopu rasta BDP-a na više upozorava kako u trećem tromjesečju sve upućuje na njegovo usporavanje.

“Potaknuti donekle neočekivano visokim stopama rasta BDP-a u prvoj polovici godine te dostupnim pokazateljima za treće tromjesečje stopu rast smo značajno revidirali prema gore i ona sada za ovu godinu iznosi 2,6 posto”, rekla je Marina Tkalec, analitičarka Ekonomskog instituta.

Za 2017. prognoza je podignuta na 2,7 posto pri čemu Tkalec napominje kako će njezino ostvarenje u velikoj mjeri ovisiti o potezima nove Vlade.

Najveći utjecaj na višu stopu rasta BDP-a imale su investicije koje su rasle po neočekivanoj visokoj stopi od 4,5 posto te potrošnja kućanstava koja je u prvoj polovici godine porasla za čak 3,1 posto što je najviša stopa rasta još od 2008.

S druge strane, CEIZ indeks Ekonomskog instituta koji pokazuje trenutni poslovni ciklus upućuje na usporavanje rasta u trećem tromjesečju.

“Čak i ako uključimo izrazito dobre turističke rezultate na temelju CEIZ indeks procjenjujemo rast BDP-a u trećem kvartalu od 2,2 posto”, rekla je Maruška Vizek, ravnateljica Ekonomskog instituta.

Znanstvenica Tatjana Barbić predstavila je novi indeks Ekonomskog insituta, koji će pratiti financijske uvjete poslovanja u Hrvatskoj. “Indeks financijskih uvjeta (IFIS) je indikator koji pruža informacije o prosječnom financijskom stanju u ekonomiji, a ta informacija može biti važna odrednica za očekivanja i shodno tome za daljnju gospodarsku aktivnost”, naglasila je Barbić.

IFIS indeks ibjavljivat će se svaka tri mjeseca, a pokazivat će da li se financijski uvjeti poboljšavaju (smanjnje vrijednosti) ili zaoštravaju (povećanje vrijednosti. U indeks je uključeno 28 varijabli (20 domaćih i 8 inozemnih) koje utječu na uvjete financiranja u Hrvatskoj. Varijable koje imaju najviše utjecaja na indeks su kamate na tržištu novca, kamate na depozite i prinos na državne obveznice.

Ekonomski institut revidirao je i postojeći CEIZ indeks tako da on sada uključuje veći broj ekonomskih serija važnih za formiranje ekonomskog ciklusa.

Između ostaloga, u indeks su uključeni i podaci o kretanju BDP-a što omogućuje prognozu godišnje stope rasta BDP-a i tri mjeseca prije službene objave Državnog zavoda za statistiku. (tportal.hr)