gospodarstvo-pozitivno-rast-midiCEIZ indeks u studenom prošle godine povećan je za 0,08 indeksnih bodova u odnosu na prethodni mjesec, objavio je Ekonomski institut Zagreb (EIZ), čiji analitičari ističu da kretanje CEIZ-a ukazuje na nastavak pozitivnih gospodarskih kretanja i u posljednjem tromjesečju 2015. godine.

Iz Ekonomskog instituta podsjećaju kako CEIZ indeks bilježi izražen trend rasta još od lipnja prošle godine.

Od tada pa do kraja studenog prošle godine, vrijednost indeksa kumulativno je porasla za 4,4 indeksna boda.

“Budući da je od posljednjeg tromjesečja 2014. godine pa do trećeg tromjesečja 2015. godine, desezonirani BDP zabilježio pozitivne tromjesečne promjene, možemo potvrditi da kretanje i CEIZ indeksa i BDP-a upućuje na to da se gospodarstvo oporavlja”, kažu analitičari EIZ-a.

Također, navode da se “s obzirom na to da se isti uzorak s još nešto snažnijim intenzitetom nastavio i u prva dva mjeseca četvrtog tromjesečja, može očekivati da će zadnje tromjesečje ove godine obilježiti pozitivna gospodarska kretanja koja su obilježila i prethodna četiri tromjesečja, pri čemu je izgledno da bi tromjesečna stopa rasta u zadnjem tromjesečju 2015. mogla biti veća nego što je to bila u trećem tromjesečju”.

CEIZ indeks je mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na Ekonomskom institutu Zagreb, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istodobno s promjenama poslovnog ciklusa.

CEIZ je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija. Za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

Dostupan je jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nosioci ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napominju iz EIZ-a. (tportal.hr/Hina)