Ekspanzija hrvatskih tvrtki u halal-biznis

Halal tržište, odnosno tržište muslimanima dozvoljenih proizvoda i usluga najviše je orijentirano na hranu. Halal certifikat za meso, primjerice, jamči tražene uvjete od farme do stola, odnosno da se u uzgoju peradi i stoke ne koriste hormoni niti antibiotici i naglasak je na humanom uzgoju

Više od tisuću hrvatskih proizvoda ima halal certifikat koji otvara vrata na novo i isplativo halal tržište koje je ove godine procijenjeno na 635 milijardi američkih dolara i koje je i prošle, krizom zahvaćene godine, raslo 40 posto. Iako je hrana najbitniji element, halal mogu biti različite vrste kozmetike, lijekova, ali i usluga kao što je trgovina ili islamsko bankarstvo.

Riječ halal znači dopušteno ili nezabranjeno, i propisano je šerijatskim zakonom, dok je cilj certificiranja olakšavanje odabira namirnica za 1,8 milijardi muslimana diljem svijeta. U Hrvatskoj ga provodi Agencija za certificiranje halal proizvoda zajedno s Mešihatom Islamske zajednice Hrvatske. Do sada je 17 tvrtki  dobilo certifikat, a u procesu je izdavanje za još 15, među kojima su Pik Vrbovec, Dona, Zvijezda i Apipharma, kompanija koja izlazi iz halal domene hrane, u farmaciju.

Halal certifikat za meso, primjerice, jamči halal uvjete od farme do stola, odnosno da se u uzgoju peradi i stoke ne koriste hormoni niti antibiotici i naglasak je na humanom uzgoju. Perad se omamljuje strujom, a stoka mehanički, potom se obavlja klanje rezanjem vratnih žila u ime Allaha, nakon čega treba proći duži period kako bi se omogućilo kvalitetno iskrvarenje. U samoj preradi bitno je da i aditivi imaju halal status.

Halal tržište u Hrvatskoj nije veliko, niti mu se vrijednosti lako može procijeniti, smatra Zoran Radan, savjetnik za prehrambenu industriju Hrvatske gospodarske komore, no, kako ističe, iznimno je zanimljivo za izvoz.

Prvo i osnovno, tu je susjedna Bosna i Hercegovina u koju izvozimo trećinu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Tako su na bosanskohercegovačkom tržištu najpoznatiji halal proizvodi Podravkine Danice za mesne prerađevine, izuzev svinjetine, Vindijini Vindon i Koka proizvodi, Puris Pazin, a za razne vrste tortellina tvrtka Naše Klasje čiji je izvoz porastao za 50 posto nakon što su dobili halal certifikat.

Novosti na halal tržištu u regiji ispričao nam je Valdet Pestalić iz Agencije za certificiranje halal proizvoda iz Tuzle, koja je nadležna za halal proizvode u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji. Do kraja godine iščekuje se usvajanje novog unaprijeđenog halal standarda, a završava se i studija izvodljivosti za halal park u Gračanici gdje će se graditi 13 tvornica, prodajni i edukativni centri te džamija. Cilj ovog halal poslovnog poduhvata, vrijednog 100 milijuna eura, je povezati proizvodnju i distribuciju.

Prema zadnjoj anketi na području cijele Bosne i Hercegovine, 75 posto građana koristi halal proizvode, halal standard imaju sve veće svjetske kompanije od Nestlea do Colgatea, uključujući i McDonald’s, a u porastu je i halal turizam. Njega u Hrvatskoj nema iako su, prema iskustvu Valdeta Pestalića, naši hotelijeri spremni udovoljiti bilo kojoj halal želji. Inače, u halal turizmu, gostima se treba omogućiti prostirka za molitvu, trebaju se ukloniti alkoholna pića iz mini-bara, kao i neprimjereni televizijski kanali, a potrebni su i specijalni kostimi za kupanje i odvojene plaže za žene i muškarce.

Osim po certifikatu, muslimanima za informiranje o odabiru namirnica koriste i halal sajmovi koji se svake godine održavaju i sve su važniji trgovinski pokazatelj. Sljedeći, na kojoj su za sada svoje izlaganje najavile četiri hrvatske kompanije, održava se u jednom od glavnih muslimanskih poslovnih centara, u Dubaiju, od 10. do 12. studenog ove godine. (Banka magazin)