Obrt Elda elektronika osnovan je davne 1981. godine u Novoj Gradiški. U to je vrijeme, prije gotovo 40 godina, Elda bio prvi obrt na prostorima bivše Jugoslavije koji se bavio elektronskom djelatnošću. Od tada pa do danas, Elda je postala jedna od vodećih tvrtki za proizvodnju e-tekućina za elektronske cigarete u Europi, ali i šire.

Na ideju za pokretanje posla s elektronskim cigaretama i za proizvodnju e-tekućina, koja se pokazala izvrsnom, došao je predsjednik Uprave tvrtke i njen suvlasnik Dario Marenić. Iako se trenutačno nalazimo u vrlo izazovnom vremenu po pitanju poslovanja unutar svih sektora gospodarstva, tvrtka Elda se uspješno prilagodila globalnoj krizi izazvanoj bolešću COVID-19. Danas posluje punim kapacitetom zahvaljujući tome što je njen vlasnik, ponovno pažljivo osluškujući potrebe tržišta, preusmjerio dio kapaciteta u proizvodnju antiseptika. Zahvaljujući modernom proizvodnom pogonu i laboratoriju za kontrolu kvalitete, proces prenamjene dijela proizvodnje protekao je brzo, a u situaciji gdje je većina poslodavaca prisiljena otpuštati zaposlenike, Elda je čak zaposlila nove.

Iako je bilo početnih poteškoća pri nabavi etanola, zahvaljujući dobrim kontaktima i poslovnim vezama širom svijeta, taj problem bio je relativno brzo uklonjen. Prve količine su došle iz Albanije, zatim iz Nizozemske, a od svibnja je potpisan i ugovor s hrvatskim proizvođačem za isporuku etanola. Također, tim kemijskih inženjera morao je reagirati vrlo brzo i pronaći adekvatne formule za proizvodnju antiseptika pa zatim i proizvodnju gelova. S druge strane, inženjeri strojarstva su trebali prilagoditi ukupno pet linija proizvodnje za punjenje novih bočica. Iako proces prilagodbe proizvodnje nije bio nimalo jednostavan, ponovno se ideja proizvodnje antiseptika dokazao kao vrlo uspješni poslovni pothvat.

Danas Elda proizvodi antiseptike i gelove za dezinfekciju ruku koji dolaze u različitim zapreminama i prilagođene su potrebama sigurnog poslovanja mnogih ustanova, poduzeća i trgovaca. Zahvaljujući vlastitom sustavu kontrole kvalitete, Elda kontrolira ulaz i izlaz sirovina, čime se potvrđuje da se radi o kvalitetnim dezinficijensima koje je moguće koristiti kako u osobne, tako i u medicinske svrhe.

Misija tvrtke je i ovoga puta, kao i prilikom proizvodnje e-tekućina, bila spasiti barem jedan ljudski život. U ovome trenutku to znači i spriječiti jednog prijenosnika virusa i isključiti virus da slobodno kola. Tvrtka Elda nastavit će predano raditi na svom doprinosu globalnoj krizi, a vlasnik poduzetnicima poručuje da uvijek trebaju budno pratiti tržište, biti kreativni, razmišljati o trenutno potrebnim proizvodima za naše tržište i izvoz, odnosno, razmišljati o proizvodima globalnog karaktera.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!