Fotonaponski sustavi, LED rasvjeta i optimiziranje rada rashladnih sustava samo su neki od načina povećanja energetske učinkovitosti u maloprodajnim objektima

Unaprjeđenje energetske učinkovitosti kroz promišljenu upotrebu raspoloživih resursa i usluga može donijeti “win-win” situaciju u smislu bolje zaštite prirodne okoline i ostvarenja financijskih ušteda.

Održivo poslovanje postalo je stvar nužnosti a ne izbora pa se na svjetskoj razini doslovno svakoga dana realiziraju novi projekti koji pridonose boljoj učinkovitosti u potrošnji energije baziranoj na novim tehnologijama, korištenju obnovljivih izvora te što boljem iskorištavanju resursa i energije neophodne za provođenje proizvodnih procesa.

TRENDOVI ODRŽIVOSTI
Kada je riječ o prehrambenoj industriji, najveće globalne kompanije odavno su krenule putem odgovornog i održivog. Spomenimo samo neke primjere.

Nestle već dugi niz godina u okviru svojih pogona reducira potrošnju vode te kroz angažman samog vrha menadžmenta ukazuje na potrebu odgovornog pristupa u korištenju ovog dragocjenog resursa. Kraft se u svojim tvornicama pobrinuo za “recikliranje” toplinske energije koja se ponovno koristi u proizvodnim procesima umjesto da se ispušta u atmosferu. Ovo su samo neki od načina na koji kompanije prilaze rješavanju ovog problema koji može donijeti brojne pozitivne sinergijske učinke.

Naime, takav pristup osigurava poslovnu otpornost, stvara reputaciju kompanije i ojačava veze koje ima s poslovnim partnerima i zajednicom u kojoj posluje. U Hrvatskoj je ova tema, poglavito u posljednjih nekoliko godina, polako ali sigurno ušla u središte zanimanja poslovne zajednice.

Krenule su i investicije, a u tom segmentu prednjači Agrokor koji je najavio milijardu kuna ulaganja u izgradnju kogeneracijskih postrojenja. Prvo među njima, Bioplinsko postrojenje Gradec vrijedno 55 milijuna kuna, pušteno je u pogon u kolovozu ove godine.

Maloprodajne kompanije su za ovaj segment poslovanja poglavito zainteresirane jer se radi o specifičnoj branši koja svoj opstanak temelji na tankim profitnim maržama pa je svako smanjenje rashoda itekako dobro došlo osvježenje na strani prihodovne bilance.

Smanjenje potrošnje energije u tako velikim sustavima s mnogo potrošača (prodajnih objekata) u svakom slučaju može donijeti značajne uštede.

Primjerice, tijekom 2009. transportna je flota najvećeg svjetskog trgovca Walmarta prevezla 77 milijuna kutija više nego u godini prije, a da su vozila istodobno prevalila 160 milijuna kilometara manje. Uštede se u Walmartu postižu i korištenjem bijelih krovova na prodavaonicama koji reflektiraju sunčevu svjetlost pa je potrebno manje energije za hlađenje objekta, zatim postavljanje LED rasvjete i dr.

SOLARNI PANELI
Hrvatski trgovci, kao i u mnogim drugim primjerima, i u ovom segmentu prate svjetske trendove. Konzum, kao najveći trgovački lanac u Hrvatskoj sa 700 maloprodajnih i 21 veleprodajnom lokacijom te 12.000 zaposlenika, u okviru poslovanja ima implementiranu posebnu Politiku upravljanja okolišem, a od 2010. je certificirao i Sustav upravljanja okolišem prema zahtjevima norme ISO 14001:2004.

Poseban naglasak u procesima ovog trgovca stavlja se na pravilno sortiranje, zbrinjavanje i recikliranje otpada, primjenu novih tehnologija za uštedu električne energije i vode te smanjenje emisija CO2.

“Svjesni važnosti uštede energije naš je cilj sustavno smanjivanje potrošnje energije u objektima koje gradimo i planiramo. U svaki novi objekat ugrađuje se suvremena i energetski učinkovita oprema. Uvođenjem sustava upravljanja rutama kamiona smanjena je i potrošnja goriva i emisija CO2, a u prodajnoj mreži zamijenjeni su svi uređaji s rashladnim tvarima R-12 i R-22 koje su štetne za ozonski omotač”, pojašnjava Ana Mitrović, voditeljica Ureda za odnose s javnošću.

Usto, tijekom 2011. godine Konzum je u suradnji sa Siemensom stavio u funkciju svoj prvi projekt fotonaponskih sustava solarnih ćelija na krovištu prodavaonice Konzum maxi Sopot.

Ovako proizvedena energija u prvoj fazi koristi se za potrebe opskrbe funkcija redovnog poslovanja prodavaonice čime se značajno smanjuju troškovi energije na nivou ovog prodajnog mjesta. Nakon provedene evaluacije u Konzumu planiraju projekt uporabe obnovljivih izvora energije proširiti i na druga veća prodajna mjesta.

SMANJENA POTROŠNJA ENERGIJE
Energetska učinkovitost jedna je od strateških opredjeljenja u poslovanju i Mercatora Hrvatska. Kako ističe Mario Jugo, pomoćnik direktora sektora općih poslova, kontinuirano se radi na postupcima koji će pridonijeti boljoj učinkovitosti, a jedan od recentnijih primjera je izvedba projekta optimiziranja rada regulacije rashladnih sustava u objektima trgovačkih centara brenda Getro koji je proveden tijekom 2011. godine.

Instaliranjem novog programa regulacije ostvarena je 20% niža potrošnja električne energije rashladnih sustava. Tijekom 2012. godine u Mercatoru-H krenuli su s projektom implementacije sustava nadzora i energetske učinkovitosti kako bi se ostvarilo optimiziranje angažirane vršne električne snage, a što se postiglo optimiziranjem rada pojedinih grupa trošila.

Sekundarni efekt je sniženje troška električne energije iz perioda više tarife – premještanjem dijela potrošnje u period niže tarife bez narušavanja funkcionalnosti na ovaj način upravljanih trošila. Izvođenjem ovog projekta u Mercatoru očekuju prosječne uštede na trošku električne energije od 7%.

Osim izvođenja ova dva projekta, kontinuirano se radi na unapređenju energetske učinkovitosti i smanjivanju troška nabave energenata. Primjeri za to su sustavno praćenje izvještaja o prekomjerno preuzetoj jalovoj energiji i promptna zamjena odnosno ugradnja kompenzatora jalove energije, zamjena postojećih rasvjetnih tijela energetski efikasnijim i sl.

“Razmatramo i mogućnost izvođenja projekta zatvaranja rashladne opreme otvorenog tipa postavljanjem poklopaca, zavjesa i sličnih tehničkih rješenja. Predviđeni efekti ušteda kod potrošnje rashladne opreme iznose do 30%”, ističe Jugo.

Trgovački lanac Spar Hrvatska uveo je novitet na razini cijele grupacije kada je u pitanju energetska učinkovitost prodajnih objekata. Naime, Interspar hipermarket, otvoren ove godine u sklopu trgovačkog centra City Center One East, prvi je hipermarket u koncernu Spar Austrija opremljen Full LED rasvjetom kojom se štedi i do 15% električne energije.

“Osim toga, novost je i da se korištenjem otpadne topline rashladnog sustava u našim hipermarketima zagrijava topla voda i dogrijava prodajni prostor. Ovaj model energetske učinkovitosti primjenjivat će se u svim Interspar hipermarketima”, kaže nam Nives Fett iz Odnosa s javnošću Spara Hrvatska.