Izmjene i dopune Zakona o trošarinama kojima je definiran novi način oporezivanja duhana za motanje i pušenje, cigara i cigarilosa počinju se primjenjivati od 1. kolovoza i iste predstavljaju nastavak usklađivanja trošarinske politike u BiH s politikom trošarina na duhanske prerađevine u Europskoj uniji.

Navedenim izmjenama zakona predviđen je između ostalog i drugačiji način utvrđivanja iznosa trošarine na duhan za pušenje, te je u skladu Zakonom o trošarinama propisano da će trošarina na duhan za pušenje za 2014. godinu iznositi 78 KM/kg, priopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH).

Do sada se na duhan obračunavala samo trošarinska obveza od 42 posto na maloprodajnu cijenu.

Porezni obveznici i druge osobe koja se bave prometom duhanskih prerađevina tj., oni koji se bave prometom cigara, cigarilosa i duhana za pušenje, dužni su na dan početka primjene ovog zakona, odnosno 1. kolovoza, popisati zalihe ovih duhanskih prerađevina i popisne liste dostaviti UIO u roku od sedam dana.

Porezni obveznici i druga lica koja se bave prometom duhanskih prerađevina dužni su također prijaviti nove maloprodajne cijene UIO u roku od sedam dana od dana izvršenog popisa, odnosno do 8. kolovoza, i na novu osnovicu obračunati i uplatiti razliku trošarine u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih listi.

Sva lica koja se bave prometom cigara, cigarilosa i duhana za pušenje dužna su na zatečene zalihe utvrđene u popisnim listama obračunati trošarinu prema novom Zakonu te u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih lista uplatiti razliku između novoobračunate i već ranije uplaćene trošarine, na Jedinstveni račun UIO.

Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika trošarine u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta, priopćeno je iz UIO.

Ovim zakonom izjednačavaju se cijene duhana, cigara i cigarilosa s cijenama cigareta. (Klix.ba)