Erste banka je u suradnji s tvrtkom Fiskal1, najvećim proizvođačem fiskalnih blagajni u Hrvatskoj, integrirala uslugu digitalnog novčanika (Erste Wallet) u fiskalne blagajne, priopćeno je iz banke.

Na taj način, više od 21.000 klijenata Fiskala1, malih poduzetnika, dobilo je novu verziju softvera koji omogućava korištenje inovativnog bezgotovinskog sustava naplate proizvoda i usluga pametnim telefonom ili tabletom.

Usluga je prvenstveno namijenjena plaćanju u trgovinama maloprodaje, kafićima, restoranima, kioscima, taksi uslugama i svim drugim mobilnim trgovcima i pružateljima usluga.

Iz Erstea pojašnjavaju da korištenje ove usluge trgovcima omogućuje trenutnu isplatu na žiro-račun čime se troškovi upravljanja gotovinom svode na minimum.

S druge strane, kupci dobivaju aplikaciju u koja im omogućuje bolju kontrolu troškova, dostupnost svih računa u banci, a u aplikaciju Erste Wallet mogu pohraniti i sve svoje loyalty kartice trgovaca. Također, ovom je uslugom po prvi puta omogućen elektronički transfer novca između dva računa (s tekućeg na tekući račun ili s tekućeg na žiro račun) bez posredstva kartice.

Erste Wallet plaćanje Fiskal1 sustavom usklađeno je sa Zakonom o fiskalizaciji, te nema novih prilagodbi ili procedura. Za korištenje usluge Erste Wallet ne plaća se jednokratna naknada niti drugi pristupni troškovi, a s obzirom da tablet Fiskal1 ujedno predstavlja i terminal za naplatu, isključeni su i dodatni troškovi nabave novih uređaja.

“Vjerujemo da će ova usluga promijeniti stav trgovaca prema negotovinskim plaćanjima jer je naknada za korištenje digitalnog novčanika daleko niža od svih dosad zabilježenih naknada te za prosječnog trgovca iznosi ispod 1%. Kada na proviziju koju banke naplaćuju za polaganje gotovog novca ubrojite vrijeme i troškove transporta, vjerujemo da će mnogi prepoznati ovu uslugu kao financijski benefit i troškovno rasterećenje”, rekao je Igor Strejček, direktor direkcije upravljanja distribucijskim kanalima Erste banke.

Plaćanje Erste Walletom izvršava se na način da trgovac u svojoj blagajni odabere način naplate Erste Wallet. Na zaslonu fiskalne blagajne prikazuje se grafički QR kod na kojem su zapisani podaci za plaćanje, alternativno trgovac taj kod može ispisati i predati ga kupcu. Kupac sa svojom Erste Wallet aplikacijom skenira QR kod i potvrđuje plaćanje. Nakon potvrde plaćanja na zaslonima oba uređaja pojavljuje se informacija o izvršenom plaćanju kao dokaz o provedenoj transakciji.

“Uz neophodni maloprodajni modul, razvili smo kompletan back-office modul što omogućava umrežavanje većeg broja POS-ova kod jednog trgovca, kontrolu artikala i cijena na svakom prodajnom mjestu, a od danas malim i srednjim trgovcima i obrtnicima omogućavamo pristup uslugama koje su si do sada mogli priuštiti samo najveći, i nećemo stati na ovoj usluzi. Pozivamo sve naše korisnike da budu ukorak s vremenom i omoguće svojim kupcima plaćanje mobitelom”, naglasio je Dean Nižetić, direktor tvrtke Fiskal1.