Zbog kontinuiranog pada broja izdanih čekovnih blanketa posljednjih godina, Erste&Steiermärkische Bank d.d. (Erste banka) od 1. ožujka prestala je s njihovim izdavanjem, izvijestili su iz banke.

Razvojem elektroničkih oblika plaćanja, nekad najpopularnije sredstvo bezgotovinskog plaćanja sve je više izlazilo iz upotrebe.

Tako je Erste banka tijekom 2010. zabilježila oko 37.000 izdanih čekovnih blanketa, dok je tijekom 2014. izdano oko 3.000. Važno je napomenuti da će se dosad izdani čekovi primati na naplatu sve do 31. prosinca 2016. nakon čega prestaju biti važeći.

Kako bi korisnicima tekućeg računa pružila suvremenije i sigurnije obročno plaćanje na prodajnim mjestima, te dodatno omogućila i podizanje gotovine na bankomatima, Erste banka je 2010. uvela uslugu Maestro Plus.

Uslugom je omogućeno plaćanje na rate ili odgoda plaćanja na prodajnim mjestima trgovaca, bez plaćanja kamata i naknada. Također je omogućeno podizanje gotovine na 627 bankomata Erste banke u Hrvatskoj te vraćanje podignutog iznosa gotovine u mjesečnim ratama.

Klijent sam odabire željeni broj rata otplate podignutog iznosa na bankomatu (3, 6, 9 ili 12 rata), a ovisno o broju odabranih mjeseci naplaćuje mu se i jednokratna naknada za podizanje gotovine, koja se kreće između 1,6% i 5,4%.

Otkako je uvedena, uslugu je do 31. prosinca 2014. u banci ugovorilo 77.400 klijenata, a koji su tijekom 2014. ostvarili ukupan promet u visini 323,8 milijuna kuna, odnosno 7,54% više nego u godini ranije.

Usluga se češće koristi na bankomatima, dok je prošle godine zabilježen zamjetan rast broja transakcija na prodajnim mjestima za čak 22,7%.

Za korištenje Maestro Plus usluge, uz limit dopuštenog prekoračenja, banka odobrava i dodatni limit na isti rok do maksimalno 12 mjeseci. Usluga se može ugovoriti u bilo kojoj poslovnici Erste banke.