povrce-ecoli-midiEuropski ministri za poljoprivredu i sigurnost hrane razgovarat će o zarazi enterohemoragičnom bakterijom Escherichijom coli i njezinim posljedicama za proizvođače povrća

Europski ministri za poljoprivredu i sigurnost hrane sazvali su izvanredni sastanak za utorak u Luxembourgu gdje bi trebali razgovarati o posljednjem razvoju događaja vezano uz zarazu enterohemoragičnom bakterijom Escherichijom coli (ECEH) i njezinim posljedicama za proizvođače povrća, objavilo je u ponedjeljak mađarsko predsjedništvo EU-a.

“Odlučeno je da se europski ministri za poljoprivredu i sigurnost hrane sastanu sutra u Luxembourgu”, rekao je glasnogovornik mađarskog predstavništva pri EU-u Marton Hajdu.

Pozvani su i europski povjerenici zaduženi za poljoprivredu Dacian Ciolos i za zdravlje John Dalli. Ranije je spominjan 17. lipnja kao datum tog izvanrednog sastanka, ali je on pomaknut unaprijed.

O zarazi EHEC-om, koja izaziva potencijalno smrtonosni hemolitičko-uremijski sindrom, razgovarat će u utorak i zastupnici EP-a s Europskom komisijom, a već u ponedjeljak jedna od tema sastanka ministara zemalja članica zaduženih za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i zaštitu potrošača bit će posljednji razvoj događaja u vezi sa zarazom bakterijom Escherichijom coli.

Broj umrlih od epidemije povezane s bakterijom ECEH-om u Europi popeo se na 22, među kojima je čak 21 žrtva zabilježena u Njemačkoj, objavilo je u nedjelju Europsko središte za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) u Stockholmu. (H)