EU: Spor zbog produljenja režima kvota za šećer

Prehrambene kompanije protive se prijedlogu da Europska unija produlji sadašnji režim kvota za šećer

“Pokušavamo dokazati članovima Europskog parlamenta negativne posljedice koje postojeći režim ima za korisnike, osobito male i srednje poduzetnike”, rekla je Muriel Korter, glavna tajnica Odbora europskih korisnika šećera (CIUS), koji otkupljuju 70 posto europske proizvodnje šećera, a među kojima su Coca-Cola, Danone i Nestle.

Poljoprivrednom reformom 2006. određena je kvota za proizvodnju šećera u Uniji od 13,3 milijuna tona, a izoglukoze (za slatka pića i kompote, 51 posto glukoze i 42 posto fruktoze) na 690.000 tona. Višak šećera može se izvesti, ali najviše 1,35 milijuna tona po pravilima WTO-a, dok se ostatak može prodati za biogorivo ili druge neprehrambene svrhe.

Države članice podijeljene su u vezi pitanjem produljenja režima kvota. S jedne strane su Velika Britanija, Italija, skandinavske države i Nizozemska, koje podupiru postupno ukidanje kvota do 2015., dok su Francuska, Njemačka i Španjolska za produljenje zaštite za još pet godina. Moguće kompromisno rješenje moglo bi biti kraće produljenje, možda do 2018.

Prehrambene kompanije smatraju da bi produljenje kvota štetilo malim i srednjim poduzetnicima povećavajući im troškove, a najneuspješniji bi mogli propasti.

Uzgajivači šećerne repe i prerađivači odgovaraju pak da im je potrebno više vremena za prilagodbu globalnom tržištu i upozoravaju da bi im prebrzo ukidanje barijera ugrozilo opstanak. (HRT)