EuroCIS 2019 – Novo poglavlje priče o uspjehu

U sajamskoj prijestolnici svjetske maloprodaje, njemačkom Düsseldorfu, i ove su godine pomaknute granice razvoja maloprodajne tehnologije. Ton cijele izložbe diktirali su globalni divovi u ovom sektoru, a sajam je zabilježio rekordan broj izlagača i posjetitelja.

Vodeći sajam maloprodajne tehnologije, EuroCIS 2019, održan je od 19. do 21. veljače 2019. Izlagači, posjetitelji i organizatori sajma vrlo su zadovoljni rezultatima događanja. Tijekom tri dana, 482 izlagača iz 39 zemalja predstavila su IT rješenja za sva područja maloprodaje. Više od 13.000 stručnjaka doputovalo je do Rajne kako bi razgledali područja posebno prilagođena trgovcima i njihovim partnerima. Ti su posjetitelji došli iz 94 zemlje i bilo ih je 10 posto više u usporedbi s prošlogodišnjom manifestacijom.

“Poput gotovo svih sektora industrije, maloprodaja je također sve više vođena podacima. EuroCIS 2019 je na impresivan način potvrdio da je tehnologija postala i pokretački faktor za trgovce na malo s obzirom na sveprisutno natjecanje za naklonost kupaca”, kaže Hans Werner Reinhard, direktor Messe Düsseldorf, komentirajući uspjeh EuroCIS-a 2019 te pritom dodaje: “EuroCIS je postao spektakularna priča o uspjehu tijekom proteklih nekoliko godina. S obzirom na opći napredak u digitalizaciji i visoki stupanj specijalizacije EuroCIS-a, pretpostavljamo da će biti u mogućnosti i dalje pratiti taj uspjeh u godinama koje dolaze.”

Za organizatore sajma u Düsseldorfu posebno je pozitivno istaknuti snažan porast posjetitelja iz sektora međunarodne trgovine. “Zabilježili smo značajno povećanje iz neeuropskih zemalja, tj. posebice s Bliskog i Srednjeg istoka, Azije te Južne i Srednje Amerike uključujući i mnoge posjetitelje koji su prvi put bili prisutni”, kaže Elke Moebius, globalni šef maloprodaje i maloprodajne tehnologije u Messe Düsseldorf, te dalje naglašava: “Upečatljiv je bio i veliki broj donositelja odluka kao i povećano vrijeme koje su proveli na događaju. Ovoga su puta mnogi ostali dva puna dana u Düsseldorfu, a ne samo jedan.”

SKOK ULAGANJA U IT
Prema istraživanju koje je objavio njemački EHI Retail Institute za EuroCIS 2019, IT proračuni trgovaca na malo i dalje rastu. Usredotočuju se na projekte koji IT infrastrukturu trgovaca čine sigurnom za budućnost; međutim, optimizacija robno-informacijskih sustava i omnichannel rješenja također su se našla pri vrhu popisa prioriteta trgovaca. “EuroCIS je najvažnija točka susreta za donositelje odluka u njemačkoj i međunarodnoj maloprodajnoj industriji. Iznimno je važna platforma za umrežavanje, inovacije i trendove”, komentira Ulrich Spaan, član uprave EHI Retail Instituta, i objašnjava: “Jedan od ključnih trendova u maloprodaji koji je istaknut na sajmu EuroCIS 2019 je korištenje umjetne inteligencije (AI). Osim toga, na sajmu su se kao teme istaknule samonaplatne blagajne (self checkout), načini plaćanja i Internet stvari (IoT). Chatboti, na primjer, koriste umjetnu inteligenciju za komunikaciju s kupcima, dok je Internet stvari vrijedan alat u analizi podataka za trgovce.”

Podržavajući nastupe, i EuroCIS Forum i Omnichannel Forum zabilježili su visoku prisutnost i pružili obilje inspiracija za IT menadžere u maloprodaji s praktičnim uvidima kao i predavanjima o inovacijama. Start-up središte je također osvojilo bodove kreativnim idejama u svom drugom izdanju. “The Stage” – forum koji je prvi put uključen u Start-up središte, gdje su se novopridošli predstavili stručnoj publici i raspravljali o svojim rješenjima – bio je dobro posjećen tijekom cijelog trajanja te je bio emitiran uživo na www.eurocis.com kao i na stranicama online časopisa mag.euroshop.de.

DVOLIST IZ REGIJE
Tvrtka Fiscal Solutions iz Novog Sada (Srbija) i tvrtka TRING iz Gračanice (Bosna i Hercegovina) jedina su dva izlagača koja su na ovogodišnjem sajmu EuroCIS osvjetlala obraz regionalne industrije. Olju Milovanov, marketing menadžericu u tvrtki Fiscal Solutions, zamolili smo da nam prokomentira činjenicu da je iz naše regije ovaj sajam privukao samo dvije tvrtke. “Ne čudi nas što naše kompanije nisu zastupljene za ovom sajmu, uzimajući u obzir činjenicu da je EuroCIS usko specijaliziran za tehnologije u trgovini. To je područje na kojem dominiraju velike kompanije kao što su IBM, Diebold Nixdorf, SAP, NCR i sl., pa je veliki izazov identificirati se s njima i razviti proizvode koji bi, osim na lokalnom, mogli zadovoljiti standarde i biti uspješni i na međunarodnom tržištu. Po našem iskustvu, način i pravila igre na svjetskom se tržištu znatno razlikuju od onih koja važe na lokalnoj razini”, naglašava Milovanov. Tvrtka Fiscal Solutions specijalizirana je za proizvodnju softverskih modula koje veliki trgovci i/ili proizvođači softvera za trgovinu integriraju u svoje proizvode.

Niša u kojoj tvrtka posluje vrlo je specifična s obzirom na to da su njihova rješenja usko vezana za fiskalni zakon i propise svake pojedine zemlje. “Trenutno imamo razvijene module za 12 europskih zemalja i strategijski roadmap prema kome ćemo u naredne tri godine pokriti sve zemlje Staroga Kontinenta. Nakon toga, a vjerojatno i ranije, slijede Azija i Južna Amerika. Interesi naših postojećih i potencijalnih klijenata u ovim su dijelovima svijeta najizraženiji, a kako je naš cilj ići ukorak s njihovim potrebama i biti im strateški partneri na svim tržištima na kojima posluju, aktivno radimo na istraživanju i proširenju postojećeg roadmapa”, ističe Milovanov te dodaje kako je, kao i prošle godine, sajam EuroCIS u potpunosti ispunio njihova očekivanja. “Iznimno smo zadovoljni posjetom našeg štanda i zanimanjem za naše proizvode i usluge. Tijekom tri dana trajanja sajma imali smo odlične sastanke koji imaju veliki potencijal prerasti u velike projekte. Neke od kompanija koje bismo izdvojili su SAP, Oracle, Njemačka pošta, Rewe, i mnogi drugi vodeći trgovci i proizvođači softvera”, navodi marketing menadžerica novosadske tvrtke.

Ona dodaje kako je, osim susreta s potencijalnim novim klijentima, sajam EuroCIS nudio priliku i da pozdrave svoje postojeće partnere iz svijeta trgovine koji su imali svoj izlagački prostor te da ugoste predstavnike svjetskih maloprodajnih brendova. Jedna od gorućih tema koja je bila predmet velikog interesa svih posjetitelja i izlagača na sajmu je promjena fiskalnog zakona u Njemačkoj, prema kojoj će svi tamošnji maloprodavači od 1. siječnja 2020. godine morati fiskalizirati blagajne. “Fiscal Solutions aktivno prati situaciju na njemačkom tržištu i spremamo rješenje koje će omogućiti svim trgovcima da se brzo prilagode novim uvjetima”, poručuje Milovanov.

Nihad Hadžihasanović, direktor prodaje tvrtke TRING d.o.o. Gračanica, podijelio je s nama svoje dojmove vezano uz nastup na sajmu EuroCIS. On ističe da su u ovom bosansko-hercegovačkom proizvođaču iznimno zadovoljni predstavljanjem na prestižnoj izložbi koja je uistinu imala snažan globalni predznak s najvećim svjetskim izlagačima iz segmenta maloprodajne tehnologije. “Drago nam je što smo i pored takvih informatičkih divova uspjeli predstaviti našu tvrtku stručnoj publici. TRING je proizvodna tvrtka koja nudi prilagođena rješenja i proizvode koji su definirani zahtjevima naših klijenata i partnera. Tijekom trodnevnog izlaganja na sajmu u Düsseldorfu ostvarili smo brojne kontakte i postigli preliminarne dogovore koje sada želimo pretočiti u konkretne izvozne poslove”, istaknuo je Hadžihasanović.

On ističe kako tvrtka TRING pod svojim sloganom “Complete Engineering” nudi portfelj proizvoda koji se mogu svrstati u tri grupacije: POS sistemi, fiskalna i POS rješenja. U ponudi tvrtke je i proizvodnja Smart uređaja za praćenje, monitoring ili kontrolu nekog procesa ili sistema, a TRING je i jedina regionalna tvrtka koja se bavi i proizvodnjom PCB-a (Printed Circuit Board) i SMT-om (Surface-Mount Technology) tj. elektronskom montažom komponenti. Fiskalna i POS rješenja trenutno nude na području BiH, dok ostala rješenja i proizvode plasiraju i na druga tržišta pri čemu su osobito ponosni na nekoliko završenih projekata rađenih za tržišta Njemačke i Nizozemske.

“Sajam EuroCIS ove je godine ponovno bio središte novih i inovativnih rješenja svjetske tehnologije namijenjene maloprodaji. S obzirom na veličinu manifestacije ne treba čuditi što iz naše regije nije bilo puno izlagača. Mi smo hrabri i imamo što pokazati svijetu te su nam nastupi i na ovako renomiranim sajmovima dio strategije usmjerene na to da od tvrtke TRING napravimo bosanski Siemens u budućnosti”, istaknuo je Hadžihasanović.

Sljedeći EuroCIS održat će se u sklopu sajma EuroShop 2020, vodećeg svjetskog sajma namijenjenog maloprodaji, koji je na rasporedu u Düsseldorfu od 16. do 20. veljače 2020. godine. Uvjereni smo sa znatno više predstavnika iz naše regije.