Europski potrošači se boje prikrivenih poskupljenja

Od subote su u EU ukinute odredbe o veličini pakiranja. Cilj je prilagođavanje potrebama potrošača, no kupci strahuju od poskupljenja

novi-zakon-euUkidanje jedinstvenih veličina pakiranja u EU je izazvalo različite reakcije. Naime, od subote (11.4.) su u EU ukinute odredbe o veličini pakiranja. Cilj je prilagođavanje potrebama potrošača, no kupci strahuju od prikrivenih poskupljenja.

Ukidanje jedinstvene veličine pakiranja za određene grupe proizvoda proizvođačima otvara nove mogućnosti za inovacije i ideje, a time industrija može fleksibilnije odgovoriti na potrebe potrošača.

Primjerice, obitelji mogu izabrati veća, a samci manja pakiranja proizvoda. Tako ovu najnoviju odluku argumentiraju zemlje članice, Europska unija i industrija. Također se tvrdi kako se time uklanjanju i mnoge trgovinske prepreke za uvoz i izvoz.

Novi način pakovanja za potrošače znači da će ubuduće morati još više pripaziti pri kupovini.

U trgovinama i dalje pored cijene zapakiranog proizvoda mora biti navedena i njegova cijena po kilogramu ili 100 grama, kako bi kupcima bila olakšana usporedba.

Nadležna ministarstva država članica EU ne računaju s kaosom u prodavaonicama. No, udruge za zaštitu potrošača strahuju da bi nova pravila proizvođači mogli iskoristiti za skriveno povećanje cijena, odnosno da će cijena pojedinih proizvoda ostati ista, ali će pakiranje biti manje.

One su također upozorile da će nova pravila značiti više posla za ionako preopterećene kontrolore i tržišne inspektore.

Nove odredbe o slobodnoj veličini pakiranja odnose se prije svega na pivo, mlijeko, limunadu, mineralnu vodu, sokove, šećer, čokoladu i kakao. (Bankamagazin, Deutsche Welle)