internet-kupovina-crni-petak-ftdHrvatske su tvrtke u 2008. čak 14 posto svojih prihoda ostvarile putem e-trgovine, dok je prosjek Europske unije 12 posto. U e-trgovinu uračunato je sve ono naručeno i prodano putem interneta, ali i druga elektronička bezgotovinska plaćanja (POS i sl.)

Hrvatske tvrtke putem e-trgovine ostvare 14 posto od ukupnih prihoda, što je više o prosjeka EU koji iznosi 12 posto, koliko je i u Sloveniji. Najveći udio e-trgovine u prihodima kompanija ima Irska (26%), potom slijedi Norveška (21%), te Finska i Švedska (18%), dok je udio tih prihoda najniži u Bugarskoj i na Cipru – svega 1 posto. Ispred njih su Grci i Rumunji (2%), te Letonci (5%).

Rezultati su to istaživanja o upotrebi informatičkih i komunikacijskih tehnologija u poduzetništvu, koje je početkom 2009. proveo Eurostat, statistički ured EU. U njega su bile uključene države članice EU (osim Belgije), te Hrvatska i Norveška.

Istraživanje je pokazalo da je najveći udio tvrtki s internetskom vezom u Finskoj i to 100%, a potom slijede Danska, Austrija i Slovačka sa 98%.

Prema istraživanju 95% tvrtki u Hrvatskoj ima internetsku veza, a čak 72 posto ih je spojeno putem ‘broadbanda’. Finska je najbolja i u tom segmentu s 94 posto brzih veza, slijede Malta i Španjolska (93%), te Francuska (92%).

Samo Rumunjska (40%), Litva (57%) i Poljska (58%) imaju manje od 60 posto tvrtki s ‘broadband’ vezama. U nama susjednoj Sloveniji tvrtki sa brzom vezom prema internetu ima 85 posto.